Slovenski klasiki v stripu

slo_klasiki

-THIS RELEASE IS IN SLOVENE LANGUAGE!-
Slovene Classics in Comics Form – a cult anthology of comics parodies, which shamelessly and refreshingly topple the nation’s great cultural texts from their pedestals.

66 authors, editor: Tomaž Lavrič,
special edition of Stripburger and Mladina magazines, Edition
O #5,
hard covers, 192 p., A4, 2009;
1st reprint: Sept. 2011; 2nd reprint: Dec. 2016, 17 eur

podrobnosti / details
Price(EUR): €17.00

Slikovna knjiga Slovenski klasiki v stripu je obsežen zbir kratkih, enostranskih, večinoma satiričnih stripovskih upodobitev, ki so jih številni slovenski stripovski ustvarjalci posvetili našim nacionalnim umetnostnim veličinam, njih poglavitnim in občepoznanim umetniškim delom, kot tudi nekaterim svojstvenim pojavom znotraj slovenske kulture vobče.

Projekt Slovenski klasiki je potekal v več ustvarjalnih sunkih (prvi od njih se je zgodil že leta 1992), zaključuje pa se s pričujočo knjigo. Zanjo sta moči združila tednik Mladina in stripovska revija Stripburger. Poleg klasikov slovenske literature in kulture nasploh, pa zbornik predstavlja tudi prerez slovenske stripovske ustvarjalnosti (66 avtorjev). Oziroma, tako Lavrič: “Skupaj smo napaberkovali vse, kar se jih pri nas s stripom bavi, če pa smo katerega po nemarnem izpustili, naj preveč ne zameri. Malodane vsi vabljeni so se dobrodušno odzvali pozivu in prispevali svoj delež, dva ali trije, ki si nikakor niso mogli odtrgati potrebnega časa, pa se zdaj gotovo že gorko kesajo. Nabrala se je navsezadnje v dobrem letu dni še slaba stotnija novih prispevkov zapovrh onih starejših, vsega vkup reci in piši okroglih dve sto naslovov, silna množina za domače prilike, od avtorjev vseh generacij, šol, stilov in zmožnosti.”

“Monumentalen, pretežno duhovit in mestoma pohujšljiv globinski prerez temeljnih del in občih mest slovenske kulture, od najvzvišenejših višav visoke umetnosti do najponižnejših nižav množične zabave, od halštatske dobe do postmodernizma, skozi pikro oko najbolj zavržene med vsemi umetnostnimi zvrstmi, stripa. Klasiki, ki bodo brani, pomnjeni in citirani brez prisile.” – Lovro Matič, Mladina

>> KAZALO / SEZNAM AVTORJEV <<

Tomaz Lavric: Premiki

Tomaž Lavrič: Premiki

JK: Zvitorepec & co.

JK: Zvitorepec & co.

Andrej Stular: Ta razvratni Curi Muri

Andrej Štular: Ta razvratni Čuri Muri

de_cecco

Boštjan Gorenc & Matej de Cecco: Kavboj Pipec, Rdeča pesa in najemnina

kociper_300kosmatih_1

Marko Kociper: 300 kosmatih

Save

SaveLeave a Reply