Vinko Möderndorfer in Marko Kociper: Sveta jeza

Sveta jeza

-THIS RELEASE IS IN SLOVENE LANGUAGE!-

The Holy Rage – a visualised poem by Vinko Möderndorfer, which represents a hard criticism of the Slovene transition and its anomalies.
Republika Strip edition #17, Oct. 2012, A4, 32 bw pgs., 5 eur

podrobnosti / details
Price(EUR): €5.00


Sveta jeza. Pridiga
 je pesem v prozi, ki jo je Vinko Möderndorfer spisal leta 2010. Marko Kociper je Sveto jezo preobrazil v stripovsko pripoved in vizualno še dodatno začinil literarno že tako sočen prikaz družbenega stanja. Stripovski album Sveta jeza na 32 straneh povzame in interpretira Möderndorferjevo pridigo. V vlogi pripovedovalca, pridigarja, nastopa Jazbec, s katerim smo se že dodobra spoznali v prejšnjih Kociprovih stripih. Jazbec, sicer ženskoljubec in veliki pivec, je tudi zaščitnik šibkejših in tokrat razkriva temačno ozdaje slovenskih družbenih razmer in poziva k prostosti sveta. Dinamiko pripovedi v sivih tonih tokrat soustvarjajo celostranske ilustracije, album pa je v Kociprovem stilu prežet s satiro.

Sveta jeza je literarno-vizualna kritika sodobne slovenske družbe, oblastniških struktur in pohlepnosti. Sveta jeza je študija aktualnega stanja stvari, konkretnih socialnih in političnih razmer, je zgodba o padcu moralnih in etičnih vrednot in poziv k združevanju za prostost sveta.

sveta_jeza_27sveta_jeza_26sveta_jeza_06sveta_jeza_28

 

Save

SaveLeave a Reply