Ararina tiskana džungla

RAZSTAVA

Galerija Alkatraz (AKC Metelkova mesto), Ljubljana

18. november-9. december 2014.

www.oficina-arara.org

Okupacija metelkovske galerije, pod katero se podpisuje grafični oziroma umetniški naredi-si-sam laboratorij z domicilom v Portu na Portugalskem, je tukajšnjemu občestvu predstavila še eno samoniklo greenroots umetniško iniciativo, ki stremi k preseganju ustaljenih produkcijskih oziroma likovnih praks. Oficina Arara pulzira in vibrira kot živahen multifunkcionalen art kolektiv, ki ga zaznamuje eksperimentalen in igriv odnos do umetnosti. Monumentalno grafično instalacijo, s katero so se tokrat prvič predstavili v Sloveniji, tvori eklektičen nabor del, ki so jih člani kolektiva ustvarili v zadnjih letih. Pretežen del njihovega ustvarjanja temelji na tehniki sitotiska, ki ga v nadvse eksperimentalni maniri združujejo z drugimi grafičnimi in slikarskimi tehnikami, da bi z izrazito vizualno svežino in hudomušnostjo izpostavili vidike organskosti in materialnosti umetniškega tiska. Ob razstavi je potekala delavnica izdelovanja mask.

OFICINA ARARA je nastala leta 2010, ko je svoje moči združila skupina posameznikov najrazličnejših ustvarjalnih provenienc (Miguel Carneiro, Dayana Lucas, Luís Silva, Bruno Borges, David Ferreira, Daniela Duarte, Pedro Nora, idr.). Skupina deluje v Portu na Portugalskem, kjer imajo lasten studio v industrijskem hangarju. Ta se po potrebi spremeni tudi v živahno kulturno prizorišče, kjer potekajo koncerti, razstave, delavnice … Večinoma ustvarjajo ročno tiskane posterje, knjige, ovitke za plošče …, pri čemer izhajajo iz osnov risbe, slikarstva, street arta in stripa. Ustvarjajo lastne avtorske projekte pa tudi različne tiskovine za projekte drugih ustvarjalcev in kulturnih združenj. S svojimi projekti se pogosto podajajo tudi v javne urbane prostore. Sodelovali so tudi na razstavi Pozor, delo!

photoDK_Oficina_Arara_22

photoDK_officina_arara_exh_01

Oficina_Arara_44 photoDK_Oficina_Arara_03

Oficina_Arara_45   Oficina_Arara_47

Oficina_Arara_55 Oficina_Arara_58 Oficina_Arara_63   photoDK_officina_arara_exh_07   photoDK_Oficina_Arara_12 photoDK_Oficina_Arara_14 photoDK_Oficina_Arara_18 photoDK_Oficina_Arara_35   photoDK_Oficina_Arara_24 photoDK_Oficina_Arara_40  photoDK_Oficina_Arara_25

photoDK_Oficina_Arara_26 photoDK_Oficina_Arara_61

photoDK_Oficina_Arara_43  photoDK_Oficina_Arara_67

photoDK_officina_arara_exh_02 photoDK_officina_arara_exh_03 photoDK_officina_arara_exh_05 photoDK_officina_arara_exh_06

Projekt je sofinanciral Instituto Camoes Portugal – Ministério dos negócios estrageiros.
Koproducent: Galerija Alkatraz/KUD Mreža.

 Dodaj odgovor