Greetings from Cartoonia – Pozdravi iz Striponije

-POSEBNA IZDAJA-
okt. 2009, 216 strani, čb, v angleščini,
naslovnica: Jure Engelsberger, barve: Matej Lavrenčič

 
podrobnosti / details
Cena(EUR): €12.00


Pozdravi iz Striponije oz. Greetings from Cartoonia
 je mednarodni stripovski projekt pod vodstvom stripovske revije Stripburger pri Forumu Ljubljana. Projektu se je pridružilo 6 evropskih stripovskih združenj: Dongery (Oslo, Norveška), Chili Com Carne (Lizbona, Portugalska), Fundacja Transmisja (Poznan, Poljska), The Finnish Comics Society Helsinki, Finska), Hardcomics (Bukarešta, Romunija) in Vivacomix (Pordenone, Italija) in MGLC (Ljubljana, Slovenija).

Ker je strip že od nekdaj marginaliziran, v določenih obodobjih in družbenih ustrojih je bil celo prepovedan, smo skupaj ustvarili Striponijo, domovino vseh striparjev tega sveta in stripa sploh. Da bi postala država čimprej prepoznavna, smo izdali zbornik, pravzaprav stripovski vodnik po Cartooniji oz. Striponiji, ki predstavlja pokrajine nove države pred njeno združitvijo in tudi po njej, ter njen aktualni zemljevid. Priznani državljani pripovedujejo zgodbe o domovinah drugih prebivalcev te enotne države Striponije. Zgodbe so navdihnili predmeti in druge posebnosti obravnavanih držav: arhitekturni tipi, izdelki ljudske obrti, arheološke najdbe, kulinarične specialitete, modeli avtomobilov, endemične živalske vrste in lastne izkušnje. Zgodbe so avtorji mestoma začinili s humorjem, fantazijskimi interpretacijami in s tem presegli nacionalne stereotipe in kulturne razlike.

V živahnem medkulturnem dialogu sodeluje 6 slovenskih avtorjev in enako število tujih.

Slovenijo zastopajo:
Kaja AvberšekJakob KlemenčičMarko KociperMatej LavrenčičGašper Rus in Matej Stupica. Na njihov prispevek se je odzval še Andrej Štular.

Avtorji iz tujine pa so:
Bendik Kaltenborn (Norveška), Mateusz Skutnik (Poljska), Matei Branea (Romunija), Andrea Bruno (Italija),
JyrkiHeikkinen (Finska) in Filipe Abranches (Portugalska).

Ta čudoviti vodnik spremlja razstava , predstavitev Striponije s turističnim pridihom. Ustanovitelji Striponije se namreč zavedamo, da je turizem pomemben posel: turistični plakati, 3D zemljevid, animirani reklamni spoti in reprezentativni predmeti predstavljajo značaj Striponije.

Save

Save

Save

SaveDodaj odgovor