Danijel Žeželj: Sončno mesto

VEČMEDIJSKA RAZSTAVA

Galerija Kresija, Stritarjeva ulica 6, Ljubljana
ODPRTJE: 21. oktober 2014, ob 20.00
Otvoritveni risarski performans Danijela Žežlja v ritmu bobnarjev Jake Bergerja in Bojana Krhlanka

NA OGLED: do 21. novembra 2014

 

danijel_zezelj_08_www
DANIJEL ŽEŽELJ
, cenjeni hrvaški velemojster stripa in animacije bo posebej za galerijo Kresija ustvaril večmedijsko postavitev. Ta bo osnovana na značilni noir estetiki in monumentalnemu podobotvorju urbanih pejsažev, ki predstavljata zaščitni znak Žežljevega avtorskega izraza. S krstno solo galerijsko razstavo na slovenskih tleh, katere jedro tvori še vroč krajši animirani film z naslovom 1000, avtor s premišljenimi posegi v prostor udejanja postopno prehajanje statične v gibljivo podobo – razstava Sončno mesto, zasnovana kot celostni prostorski ambient, polnokrvno uteleša avtorjevo likovno poetiko, predvsem pa izpostavlja neznosno lahkost njegovega suverenega prehajanja med različnimi mediji. Razstava, na kateri si bo moč ogledati in kupiti tudi avtorjeve grafične in stripovske izdaje, ostaja kakopak v liniji z značilno Žežljevo ikonografijo: temačna urbana kakofonija tudi tokrat uokvirja alegorično in hkrati angažirano pripoved o življenju v sodobnem svetu. Ob odprtju bodo obiskovalci deležni tudi avtorjevega slikanja v živo ob taktih bobnarskega dueta, ki ga tvorita Jaka Berger in Bojan Krhlanko.

V Zagrebu rojeni DANIJEL ŽEŽELJ (www.dzezelj.com) je eden mednarodno najbolj priznanih stripovskih avtorjev naše širše regije. V poznih 80. je zaključil študij slikarstva, kiparstva in grafike na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu, zadnja leta pa živi in deluje predvsem na relaciji med rojstnim mestom in New Yorkom. Kot avtor se je podpisal pod številne stripovske izdaje, sicer pa deluje tudi kot ilustrator, grafični oblikovalec, grafik in avtor animiranih filmov. Njegova dela – stripi, romani v stripu, knjige in ilustracije – so bila prevedena in objavljena v številnih samostojnih izdajah ter antologijah v ZDA, Veliki Britaniji, Švici, Franciji, Italiji, Španiji, Grčiji, Argentini, Južni Afriki in na Hrvaškem … Poleg dobrega dva ducata stripovskih albumov oz. romanov v stripu je ustvaril številne ilustracije za naslovnice revij, knjig in CD-jev, posterje ter tri avtorske animirane filme. Od poznih 90-ih je doma in na tujem, kjer redno razstavlja, zasnoval tudi več multimedijskih performansov, v katerih prepleta glasbo in slikanje v živo. Z albumom Luna Park je bil 2010 nominiran za prestižno Eisner Award. Leta 2001 je soustanovil založniško hišo in oblikovalski studio Petikat.

danijel_zezelj_04_www

danijel_zezelj_05_www

danijel_zezelj_09_www

Video posnetek otvoritvenega performansa:

THE CITY OF THE SUN performance from Danijel Zezelj on Vimeo.

Galerija Kresija / odpiralni čas: pon.-pet.: 10.00-18.00; sob.: 10.00-14.00, ned.: 10.00-13.00, ob praznikih zaprto.
V sodelovanju z Iniciativo SOdelujem bodo v mesecu novembru po razstavi potekala brezplačna veččutna vodstva.

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana / koprodukcija: Galerija Kresija / sofinancerji: MOL-Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo.Dodaj odgovor