Kdo smo?

Stripburger
Forum Ljubljana
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija
burger@mail.ljudmila.org

Kdo smo, kaj izdajamo & počnemo?

Striburger stripovsko ustvarjalnost zagnano spodbuja že 30 let. Izdajamo mednarodno stripovsko revijo, namenjeno sodobnemu avtorskemu stripu, v kateri lahko najdete kratke stripe iz celega sveta.

Objavljamo najnovejša dela uveljavljenih in obetavnih domačih stripovskih imen ter slovensko stripovsko zakladnico bogatimo z izvirnimi stripovskimi albumi. V svet stripa vabimo radovedne bralce prav vseh generacij, saj boste med našimi izdajami našli številna nagrajena dela, priljubljene ljudske pravljice v stripu, poučne biografije in zgodovinske stripe, pa tudi prevode svetovnih klasikov.

S stripom se ukvarjamo celovito: že od nekdaj prirejamo tudi stripovske razstave, delavnice, natečaje in druge dogodke doma in po svetu.

Dobrodošli v svet stripa!


Kaj je to – Stripburger?

Daljnega leta 1992 je izšla prva številka te, zdaj že legendarne revije, ki je v začetku želela združevati  strip, fotografijo, grafiko, film in glasbo. Že v naslednjih nekaj številkah pa je Stripburger postal čisto prava stripovska revija. Zaradi občasnega pomanjkanja domače produkcije, raziskovalnih tendenc urednikov in večne potopljenosti lokalnih stripovskih scen v globalne trende in novosti, je revija že od samega začetka nihala med domačimi avtorji in novitetami v svetovni produkciji, ter se poleg založniške dejavnosti lotila tudi organiziranja delavnic, razstav, predavanj in podobnih projektov. V reviji se je doslej zvrstilo stotine avtorjev iz praktično vseh dežel Evrope pa tudi širnega sveta.

Poslanstvo Stripburgerja je dvojno: slovenskim bralcem omogočiti vpogled v aktualno dogajanje in trende na področju sodobnega avtorskega stripa v tujini, hkrati pa tujim bralcem predstaviti strip iz našega kulturnega prostora, zato so prispevki v rednih številkah revije tudi prevedeni v angleščino. Smo ena redkih domačih revij, ki redno in sistematično goji stripovsko kritiko – spodbujanju in razvoju poglobljene, kritične stripovske refleksije in teorije od leta 2019 dalje služi tudi posebna priloga revije Stripburgerjeva čitanka.

Revijo in slovenski strip redno predstavljamo tudi na stripovskih festivalih, sejmih in drugih dogodkih v tujini. Poleg davne nagrade Alph-Art, ki jo je Stripburger leta 2001 dobil na najpomembnejšem evropskem stripovskem festivalu v  Angoulêmu, smo leta 2014 na mednarodnem festivalu KomiksFest v Pragi prejeli še častno nagrado Muriel za doprinos k avtorskemu stripu.

Posebno pozornost je Stripburger vzbudil tudi s svojimi posebnimi mednarodnimi izdajami, med njimi še najbolj Stripburekom – comics from the other Europe, antologiji vzhodnoevropskega stripa oz. stripa iz bivših socialističnih dežel, Honey Talks – zbirko stripov po motivih panjskih končnic in Workburgerjem, mednarodno antologijo različnih stripovskih pripovedi, ki se vrtijo okoli tematike sodobnega dela.

… edini ...” – Delo, “… excellent …” – Liberation, “… well executed …” – the Comics Reporter “… bizare …” -Wostok

 

Uredništvo:
Katerina Mirović, Bojan Albahari, Domen Finžgar, Ana Bogataj, Katja Štesl, Tanja Skale, David Krančan

Stripburger vabi!
Če znaš risati, pisati ali razmišljati o stripu (ali pa si to želiš), se pridruži naši ekipi in nam pomagaj vdrževati visoke kriterije še naprej! Piši na burger@mail.ljudmila.org in se nam na kratko predstavi (kaj počneš in kako si želiš sodelovati z nami).


Stripovska knjižnica
V prostorih uredništva revije na Metelkovi 6 se nahaja stripovska knjižnica, ki obsega pester nabor stripovskih izdaj in ostalega s stripom povezanega gradiva s celega sveta, ki je na voljo tako za študijske namene kot splošno izobraževanje in seznanjanje s področjem sodobne stripovske ustvarjalnosti. Ogled in izposoja: po dogovoru.


Stripburgerjev novičnik
Če želiš prejemati obvestila o našem programu in novih izdajah, nam pošlji mail z zadevo »NOVIČNIK « na burger@mail.ljudmila.org.

Tvoje osebne podatke (ime in priimek, mail) hranimo in uporabljamo izključno za obveščanje o novicah, povezanih z našo dejavnostjo in programom (o stripovskih izdajah in dogodkih ter naših produkcijah na področju umetnosti). Osebnih podatkov ne posredujemo tretjim osebam. Podatki se obdelujejo do preklica. Za odjavo nam pošlji mail z zadevo »ODJAVA« na burger@mail.ljudmila.org.


Podporniki
Program Stripburgerja/Foruma Ljubljana podpirajo: Javna agencija za knjigo RS, Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo.