Kdo smo?

Stripburger
Forum Ljubljana
Metelkova 6
SI – 1000 Ljubljana
Slovenija
e: burger@mail.ljudmila.org
t: +386 1 4344094

Kaj je to – Stripburger? Daljnega leta 1992 je izšla prva številka te, zdaj že legendarne revije, ki je v začetku želela združevati  strip, fotografijo, grafiko, film in glasbo. Že v naslednjih nekaj številkah pa je Stripburger postal čisto prava stripovska revija. Zaradi občasnega pomanjkanja domače produkcije, raziskovalnih tendenc urednikov in večne potopljenosti lokalnih stripovskih scen v globalne trende in novosti, je revija že od samega začetka nihala med domačimi avtorji in novitetami v svetovni produkciji, ter se poleg založniške dejavnosti lotila tudi organiziranja delavnic, razstav, predavanj in podobnih projektov. V reviji se je doslej zvrstilo stotine avtorjev iz praktično vseh dežel Evrope. Skorajda se zdi, da je Stripburger bolj kot v domovini cenjen na tujem: uredniška ekipa se je udeležila več pomembnih stripovskih festivalov v tujini in zbudila precejšnje zanimanje strokovne javnosti. Januarja 2001 je na Mednarodnem stripovskem festivalu Angoulemu Stripburger prejel nagrado Alph-Art v kategoriji najboljši fanzin. Posebno pozornost pa je Stripburger vzbudil s svojimi posebnimi izdajami, med njimi še najbolj Stripburekom – comics from the other Europe, antologiji vzhodnoevropskega stripa oz. stripa iz bivših socialističnih dežel, Honey Talks – zbirko stripov po motivih panjskih končnic in Workburgerjem, mednarodno antologijo različnih stripovskih pripovedi, ki se vrtijo okoli tematike sodobnega dela.

…edini...” – Delo, “…excellent…” – Liberation, “…well executed…” – the Comics Reporter “…bizare…” -Wostok

 

Uredništvo:
Katerina Mirović, Bojan Albahari, Domen Finžgar, Ana Bogataj, Katja Štesl, Tanja Skale, David Krančan

Stripovska knjižnica
V prostorih uredništva revije na Metelkovi 6 se nahaja stripovska knjižnica, ki obsega pester nabor stripovskih izdaj in ostalega s stripom povezanega gradiva s celega sveta, ki je na voljo tako za študijske namene kot splošno izobraževanje in seznanjanje s področjem sodobne stripovske ustvarjalnosti. Ogled in izposoja: po dogovoru.

Stripburgerjev novičnik
Če želite prejemati obvestila o našem programu in novih izdajah, nam pošljite e-mail z zadevo »NOVIČNIK « na burger@mail.ljudmila.org.

Vaše osebne podatke (ime in priimek, e-naslov) hranimo in uporabljamo izključno za obveščanje o novicah, povezanih z našo dejavnostjo in programom (o stripovskih izdajah in dogodkih ter naših produkcijah na področju umetnosti). Osebnih podatkov ne posredujemo tretjim osebam. Podatki se obdelujejo do vašega preklica, ki je omogočen na e-naslovu burger@mail.ljudmila.org (pošljite nam e-mail z zadevo »odjava«).

 

Podporniki
Program Stripburgerja/Foruma Ljubljana prijazno podpirajo: Javna agencija za knjigo RS, Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, Evropski socialni sklad.