Marjan Manček: Hribci kremeniti

Marjan Mancek: Hribci<br /><br /><br /><br /> kremeniti

zbirka Minimundus #7, 96 str., trde platnice, september 2011 / januar 2013 (1. ponatis), 12 eur
-RAZPRODANO-

Hribci kremeniti je zbirka kratkih zgodb v stripu, ki razkrivajo nastajanje in razvoj praskupnosti. Skozi duhovite peripetije praslovenske družine Hribci spoznavamo vsakdanje življenje v pradavnini, času, ko so ljudje živeli v jamah in odkrivali zakone narave. Hribci so domišljena, napeta, duhovita družinska serija, ob kateri se starši med branjem otrokom ne boste dolgočasili.

Avtor, Marjan Manček, je najprej ustvaril lika Dajnomira in Milibožo. Dajnomir je prazgodovinski mislec, Miliboža, njegova življenjska sopotnica, pa trdni temelj družine. Z rojstvom sina Milimira prevzame Dajnomir vlogo glavnega prenašalca znanja na mlajšo generacijo. Dogodivščine Hribcev so v knjižni obliki objavljene najprej v zbirkah kratkih zgodb Dajnomir in Miliboža (Založba Borec, 1984) ter Hribci – Zgodbe iz pradavnine, kot daljša zgodba pa v Hribci – Sreča ne počiva (DZS, 1993). V pričujoči zbirki Hribci kremeniti so zbrani kratki stripi, katerim je avtor dorisal še 4 nove zgodbe.

Dajnomir in Miliboža sta skupaj nastopala tudi v treh kratkih risanih filmih s skupnim naslovom Hribci (DZS, MM, 1993).

Marjan Manček (1948, Novo mesto) je avtor stripov za otroke, ilustrator, filmski animator.  Ustvaril je številne zanimive stripovske like (Dajnomir in Miliboža, Cicibaba, Modri medvedek, Cufek, Leo, Pipi pišče …), ki so živeli v različnih revijah in časopisih. Stripe so objavljale različne revije za otroke in mladostnike,  od Cicidoja, Cicibana do Kurirčka, Petke in Galeba. Več jih je tudi zbranih v knjižne izdaje.

Marjan Manček je izjemen pripovedovalec zgodb s pretanjenim smislom za humor in s prefinjenim ter ustvarjalnim pristopom do jezika. V njegovih stripovskih zgodbah se srečamo s precizno oblikovanimi glavnimi junaki, ki se različno znajdejo v različnih situacijah, predvsem pa so radovedni raziskovalci časa in prostora, ki jih obdaja.

Podpisuje 10 kratkih animiranih filmov (Ljubo doma, Hribci, Kako se znebiš Mačota, Be …) in več likovnih zasnov za lutkovne predstave (Kozlovska sodba v Višnji gori, Grofič prašič, Vrtec pri stari kozi …). Ilustriral je preko sto knjig za otroke (Mojca Pokrajculja, Pedenjped, Ogledalce, Kozlovska sodba v Višnji Gori, Peter Klepec …) in ustvaril bogat opus avtorskih slikanic (Abecedeževnik, Iz dnevnika čebelice Medke, Brundo se igra …). Za svoje ustvarjalno delo je prejel več nagrad.

Strip Hribci kremeniti je leta 2012 prejel priznanje Zlata hruška za najboljšo izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo.

mancek_hribci_kremeniti_01 mancek_hribci_kremeniti_02 mancek_hribci_kremeniti_03 mancek_hribci_kremeniti_04 mancek_hribci_kremeniti_05 mancek_hribci_kremeniti_06

Save

Save

Save

SaveDodaj odgovor