Martin Ramoveš: Rob

ramoves_rob_nasl
stripovski album, zbirka Republika strip #28, spremna beseda: dr. Vita Žerjal Pavlin, september 2019, A4-,96 čb str.

Mehka vezava:
podrobnosti / details
Cena(EUR): €12.00

Trda vezava:
podrobnosti / details
Cena(EUR): €15.00

 

Satirični pesnik in pisatelj Ivan Rob (1908–1943) je bil za časa svojega življenja znan predvsem kot zbadljivi šaljivec, ki je s svojim iskrivim humorjem pogosto nasmejal boemsko druščino umetnikov svoje generacije, pa naj si bo to s šaljivimi predelavami znanih del Prešerna, Jurčiča, Trubarja in drugih literatov, s svojimi improviziranimi pesnitvami, ki jih je prepeval ob brenkanju na kitaro, ali takrat, ko je oblečen samo v spalno srajco tekel skozi Ljubljano … Anekdota namreč pravi, da sta se na neki državni povorki Ivan Rob in Fran Milčinski – Ježek, s katerim sta skupaj nastopala in prijateljevala, priključila na konec povorke s svečami v rokah in oblečena le v dolgi spalni srajci. Tako sta poskrbela za obilo smeha ter seveda zasenčila prav vse uradno dogajanje.

A Rob ni bil le karizmatična osebnost priljudnega in veseljaškega značaja, gozdovnik, lokostrelec, odličen kuhar in sodelavec prvega partizanskega gledališča Agitteater, temveč tudi pronicljiv kritik družbenega dogajanja, predvsem pa tankočuten opazovalec svoje dobe. Svoja najgloblja občutja je ubesedil v poeziji, ki jo je stripar in glasbenik Martin Ramoveš vključil ne le v strip, s katerim je predstavil Robovo življenje in delo, temveč tudi uglasbil, ter tako predstavil še drugo, bolj lirično plat tega svojevrstnega literarnega ustvarjalca.

Zbadljivi poet Ivan Rob se vam tako v albumu Rob predstavlja v stripu in glasbi: ob nakupu stripa namreč prejmete tudi kodo, s katero si lahko naložite še glasbeni album. Na njem so Robovim liričnim in nežnim pesmim pridruženi energični ritmi električni kitare, ki osebnost tega zanimivega pesnika, pisatelja in satirika še bolj približajo današnjemu času in pokažejo, da gre za odlično poezijo, ki ne bi smela biti pozabljena.

O AVTORJU:
Stripar, pevec in kitarist Martin Ramoveš (1989) je zavzet raziskovalec izraznih možnosti poezije, glasbe in stripa ter kombinacije teh medijev. Po glasbenem prvencu Zvok dežele (2012) sta sledila dva glasbena albuma v stripu: Nesojeni kavboji (2014), v katerih je svojo poezijo uglasbil ter upodobil v ekspresivnem črno-belem slogu, ter še vedno močno izrazni, a veliko bolj osebnoizpovedni in poetični Astronomi (2017). V njih lahko najdemo tudi uglasbitev in upodobitev ene od pesmi Ivana Roba, zbadljivega poeta, katerega življenje in delo je tako v stripu kot glasbi predstavljeno v albumu Rob.

………………………………………..

PREMIERA STRIPOVSKO-GLASBENEGA ALBUMA:
nedelja, 15.  september 2019, ob 20. uri @ Kino Šiška (Komuna), Ljubljana
Za uvod v večer stripa, poezije in glasbe bo Martin Ramoveš spregovoril o nastanku stripa. Sledi koncert Martin Ramoveš Banda, pospremljen s stripovsko projekcijo.

Moderatorka: Pia Nikolič
Martin Ramoveš Band: vokal, kitara: Martin Ramoveš / bas, spremljevalni vokal: Marko Petrič / bobni, spremljevalni vokal: Luka Drobnič / klaviature, klavir: Žiga Lovšin / spremljevalni vokal: Tina Petrovčič / vizualije: Kristina Kokalj
Vstop prost.

………………………………………..

 

………………………………………..

STRIP
Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Rebuplika  Strip #28 / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović
Avtor: Martin Ramoveš
V stripu so uporabljeni odlomki iz naslednjih del Ivana Roba: Življenje (str. 4–26), Onkraj zidu (str. 25), Sanjajo mi rože (str. 32), Razpelo v gostilni (str. 36), Študentova vrnitev (po Stritarju; str. 39), Metamorfoza (str. 42–44), Mali oglasi (str. 45), Veseli poslanček (str. 47), Tožba zarjavele mine (po Prešernu; str. 51–52), Slovenska (str. 52), Katji (str. 58–60), Teta Špela rjuhe prala (str. 65), Legla je noč (str. 70), Na rokah te nosil bom (str. 76–80)
Avtor uvodnega besedila: Martin Ramoveš
Avtorica spremne besede: dr. Vita Žerjal Pavlin
Uredili: Ana Bogataj in Katerina Mirović
Oblikovanje: Katja Kastelic
Format: A4-, 96 čb str., trda in mehka vezava
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.

GLASBENI ALBUM
Besedila: Ivan Rob  / glasba: Martin Ramoveš / vokal, kitara: Martin Ramoveš / bas, spremljevalni vokal: Marko Petrič / bobni, spremljevalni vokal: Luka Drobnič / klaviature, klavir: Žiga Lovšin / spremljevalni vokal: Tina Petrovčič
Posneto v studiu Metro junija 2018 / režija in oblikovanje zvoka: Janez Križaj / asistenta: Boštjan Janežič in Oskar Cafnik / dolžina:  36:16 min
Glasba izdana pri Ustvarjalnem polju Celinka.si 2019 

Martin Ramoveš je prejemnik delovne štipendije za samozaposlene v kulturi, ki jo podeljuje Ministrstvo za kulturo.

Distribucija: Buča knjigotrštvo.
Vabimo vas tudi k nakupu v naši spletni striparni.
Za naročila in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.
Vizualni material za novinarje je na voljo tukaj.Dodaj odgovor