Muñoz & Sampayo: Bar Joe

munoz_sampayo_nasl

Stripovski album, prevedla: Mateja Seliškar Kenda, spremna beseda: Tanja Skale
Zbirka Ambasada Strip 22, december 2018, 124 čb str., 12 €

podrobnosti / details
Cena(EUR): €12.00

 

V zakajeni atmosferi temačne beznice svoje začasno pribežališče sredi New Yorka, metropole ameriških sanj in bede, iščejo bolj ali manj izgubljeni stripovski liki.

Arhitekt Pepe ob večerih v baru pomiva posodo, saj ne dobi zelene karte, ki bi mu omogočila kakšno drugo delo, nekoč slavni boksar s propadlo kariero pa cele dneve samo popiva, medtem ko se v njem nabira vse več jeze, ki bo enkrat morala izbruhniti na plan. Za sosednjo mizo sedi poklicni morilec, ki se spoprijatelji s svojo žrtvijo in z njo debatira o filateliji, medtem ko Mike razmišlja o Rosi in svojem očetu, predvsem pa o hrani, v kateri nenehno išče uteho. Tu je še Ella, ki tujim življenjem sledi skozi objektiv fotoaparata, tako kot Muñoz in Sampayo v svojih stripih iz številnih drobcev tketa večplastne in osupljive pripovedne pokrajine, v katerih se vsebina, vzdušje in forma prepletajo z neverjetno močjo. Z zgodbami iz Bara Joe sta ustvarila mračno, a tudi poetično mojstrovino, ki nam odstira pogled v senčne kotičke človeškega obstoja, tisto drugo, temno plat družbe, ki nas s svojo brezkompromisno surovostjo pretrese, a kjer je človek, navkljub svoji ranljivosti in krhkosti, vendarle najvišja vrednota.


O AVTORJIH:

Odličen risar in mojster stripovskega izraza José Muñoz (1942, Buenos Aires) je s svojo nadvse prepričljivo avtorsko poetiko, katere primarni izrazni jezik sta svetloba in senca, navdihnil mnoga velika imena svetovnega stripa, odobravanje pa je požel tudi med kritiško srenjo, ki mu je podelila več pomembnih nagrad. Med drugim je leta 2002 prejel nagrado za posebne dosežke Max & Moritz v nemškem Erlangnu, leta 2007 nagrado za življenjsko delo v Angoulêmu ter leta 2017 nagrado Yellow Kid na največjem evropskem stripovskem festivalu v italijanskem mestu Lucca. Že od 70. let prejšnjega stoletja je za njegovo ustvarjanje ključen pisatelj, pesnik in stripovski scenarist Carlos Sampayo (1943, Carmen de Patagones), s katerim tvorita enega najbolj tankočutnih stripovskih tandemov. Skupaj sta ustvarila prepoznaven opus, za katerega sta prejela številne mednarodne nagrade in priznanja. Njuna detektivska serija Alack Sinner je bila kar dvakrat nagrajena v Angoulêmu: leta 1978 je prejela nagrado za najboljše tuje delo, leta 1983 pa za najboljši album, medtem ko je biografija Billie Holiday leta 1994 prejela Harveyjevo nagrado za najboljšo tuje delo, izdano v Ameriki. Bar Joe velja za kultno noir klasiko in enega vrhuncev njunega opusa.

……………………………………………
Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Ambasada Strip #22 / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović
Avtorja: José Muñoz (risba), Carlos Sampayo (scenarij)
Prevod: Mateja Seliškar Kenda
Spremna beseda: Tanja Skale
Grafično oblikovanje, digitalni in ročni črkopis: Katja Kastelic
Jezikovni pregled: Ana Bogataj
Uredile: Katerina Mirović, Ana Bogataj, Tanja Skale
Format: A4 +, 124 čb str., barvna naslovnica, mehka vezava
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica
Bar Joe (orig. Le Bar à Joe) je prvič objavljen leta 1981 pri belgijski založbi Casterman.
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.
Distribucija: Buča knjigotrštvo.
Vabimo vas tudi k nakupu v naši spletni striparni.
Za naročila in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.Dodaj odgovor