Mattotti & Piersanti: Stigme

Lorenzo Mattotti & Claudio Piersanti: Stigme

zbirka Ambasada Strip #6,  188 str., maj 2009, 12 eur
prevod: Gašper Malej

podrobnosti / details
Cena(EUR): €12.00

Stigmah sta ustvarjalne moči združila risar Lorenzo Mattotti in scenarist, večkrat nagrajeni romanopisec, Claudio Piersanti. Glavna odlika te mistično obarvane zgodbe o svetništvu v modernem času so Mattottijeve skicozne, vendar energične risbe. Stigme so prvič izšle v francoski izdaji leta 1998 in so postale eno najbolj znanih Mattottijevih stripovskih del.

V življenju svetnikovstigme oziroma Kristusove rane predstavljajo znamenje posebne božje milosti. Za junaka istoimenskega stripa – brezimnega hrusta in alkoholika z družbenega roba – pa so prej prekletstvo kot blagoslov. Skrivnostne rane, ki se brez pravega razloga pojavijo na njegovih dlaneh, še poslabšajo njegov nezavidljivi položaj; stanejo ga službe, stanovanja, in ga prisilijo, da zapusti rodno mesto. Tako se junak poda na mukotrpno romanje, razpet med življenjem, kot ga je poznal dotlej in vlogo, ki mu jo narekujejo stigme, in v kateri bi ga radi videli tudi mnogi izmed ljudi, s katerimi se srečuje.

Lorenzo Mattotti (r. 1954) je eden najbolj žlahtnih risarjev v sodobnem italijanskem stripu, kot tudi širše. Njegove podobe so v sodobni strip vnesle novo dimenzijo subtilnosti, elegance in prefinjenega občutka za barvo. Svoje mojstrstvo je doslej najbolje izrazil v stripovskih albumih kot so Fires, Labyrinthes, Caboto, L’Arbre du Penseur, Dr. Jekyll & Mr. Hyde ter v pričujočih Stigmah. Poleg tega je Mattotti v svetu cenjen tudi kot ilustrator; s svojimi ilustracijami je oplemenitil revije in časopise kot so The New Yorker, Le Monde, Vogue …. Pri nas smo ga lahko občudovali tudi v animiranem omnibusu Strahovi pred temo, za katerega je prispeval enega od animiranih filmov.

Claudio Piersanti se je rodil leta 1954. Pri založbi Feltrinelli je objavil romane Nikogaršnja hiša (Casa di nessuno, 1981), Hudobni pogledi ljudi (Gli sguardi cattivi della gente, 1992),Luisa in molk (Luisa e il silenzio, 1997, nagrada Viareggio), Charles (2000), Obešenec(L’appeso, 2003), Ukazoval je oče (Comandò il padre, 2003), Vrnitev domov Enrica Metza (Il ritorno a casa di Enrico Metz, 2006, nagrada Campiello). Leta 1989 je objavil zbirko kratkih zgodb Ljubezen odraslih (L’amore degli adulti), ki je leta 1998 izšla še v razširjeni izdaji. Dolgo je delal kot znanstveni novinar, posvečal se je zlasti temam s področja nevrobiologije. Je tudi avtor filmskih scenarijev, sodeloval je predvsem z režiserjem Carlom Mazzacuratijem.

stigme_01s stigme_02s stigme_03s stigme_04s stigme_05s

EU Kultura

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.
Vsebina publikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

SaveDodaj odgovor