Kaja Avberšek: Mile ♥ disko

STRIPBURGER NA TINTI
Kaja Avberšek: Mile ♥ disko
zidna poslikava & ambientalna postavitev
obzidje AKC Metelkova mesto (Metelkova ulica) & Nočna izložba Pešak, Ljubljana
odprtje: petek, 12. oktober, od 20.00 dalje // do oktobra 2019

kaja_mile_80_www

Zidna poslikava Mile ♥ disko se navezuje na istoimenski stripovski album, ki je letos izšel pri Stripburgerju. Album govori o nenavadnih dogodivščinah rahlo podivjanega možica Mileta, ki  prebiva v trebuhu svoje matere. Mile vabi bralca, da pokuka v jamske temine, kjer še zdaleč ni vse tako, kot se kaže na zunaj. Mile ni zgolj zarodek: po poklicu je DJ, obvlada električne napeljave in e-bay, ima prijatelje, ki si jih je narisal kar sam, ter še kako pretanjen okus za hrano … Govori se celo, da so bile v njegovi bližini opažene brhke lepotice ter sumljive substance mavričnih barv. Ima natančen načrt, kako iz insajderja postati autsajder. In njegova mama? No, ona o tem nima pojma. Bo pa izvedela, ko dozori čas …
Avtorica bo metelkovski zid preobrazila v narativno nelinearno tapeto, v vzorce iz lulik, lulčkov, štorkelj, jamskih kapnikov, plešočih Miletov, disko krogel, sladoledov, čevapov, letal, kalašnikovih modelčkov, posebnih zobnonegovalnih pripomočkov za nosečnice, prepolnih modrcev, jamskih konjev in bizonov ter še česa. Pričakovati je disko-vibrirajoč zid; le-tega pa zaokroža in nadgrajuje še bonus ambientalna postavitev v Nočni izložbi Pešak.  Sledila bo še butična stripovska zabava v bližnji Jalla Jalli.


BONUS “CUKER”:

Kaja Avberšek: KAKO JE INSAJDER POSTAL AUTSAJDER
branje stripa Mile ♥ disko v živo, pogovor in razstava (do 13.10.)
torek, 9. oktober 2018, ob 19.00 // Trubarjeva hiša literature, Ljubljana

Za ogrevanje pred obsežno poslikavo bo Kaja Avberšek poskrbela z branjem odlomkov svojega stripa in razstavo likovnih del, povezanih z nosečnostjo in materinstvom. Sledil bo tudi pogovor z avtorico, ki ga bo vodila Pia Nikolič.


O AVTORICI:

Kaja Avberšek (1983) je diplomirana industrijska oblikovalka, vendar pa ji je po življenjepisu sodeč udobneje v neindustrijskem svetu, kakršen je tudi svet stripa. Ustvarila je več samostojnih stripovskih izdaj: Letečo lesico po rezijanski pripovedki, Pojoči grad, priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu!, ter Igrišče, mini priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu! Za raznotere stripovske revije in zbornike je prispevala številna dela, s katerimi raziskuje in razkriva osebne prigode in dogodke. Poleg stripa se ukvarja tudi z ilustracijo in z likovno podobo za lutkovne predstave.

………………………………………………………………..

Produkcija: Stripburger / Forum Ljubljana. Koprodukcija: KUD Mreža in Mestna knjižnica Ljubljana.
V sklopu festivala stripa Tinta