Marjan Manček: Hribci kremeniti (2. izdaja)

mancek_hribci_kremeniti

Druga, dopolnjena izdaja Mančkovih zimzelenih stripov o zgodah in nezgodah prazgodovinske družine!


Zbirka Minimundus, druga, dopolnjena izdaja, nov. 2019, 104 čb str., trde platnice.

15,00 Dodaj v košarico

Hribci so zakon! Druga, dopolnjena izdaja Mančkovih zimzelenih stripov o zgodah in nezgodah prazgodovinske družine prinaša tudi 8 dodatnih zgodb, ob katerih se boste zabavali tako najmlajši kot tudi starejši bralci!

Hribci kremeniti je zbirka kratkih zgodb v stripu, ki razkrivajo nastajanje in razvoj praskupnosti. Skozi duhovite peripetije praslovenske družine Hribci spoznavamo vsakdanje življenje v pradavnini, času, ko so ljudje živeli v jamah in odkrivali zakone narave. Hribci so domišljena, napeta, duhovita družinska serija, ob kateri se starši med branjem otrokom ne boste dolgočasili.

Avtor, Marjan Manček, je najprej ustvaril lika Dajnomira in Milibožo. Dajnomir je prazgodovinski mislec, Miliboža, njegova življenjska sopotnica, pa trdni temelj družine. Z rojstvom sina Milimira prevzame Dajnomir vlogo glavnega prenašalca znanja na mlajšo generacijo.

Dogodivščine Hribcev so v knjižni obliki objavljene najprej v zbirkah kratkih zgodb Dajnomir in Miliboža (Založba Borec, 1984) ter Hribci – Zgodbe iz pradavnine, kot daljša zgodba pa v Hribci – Sreča ne počiva (DZS, 1993). Avtor je za prvo izdajo zbirke Hribci kremeniti, ki je izšla leta 2011, dorisal 4 nove stripe, v pričujoči, drugi izdaji pa se skriva še 8 dodatnih enostranskih zgodb, ki smo jih potegnili na plano iz avtorjevega arhiva.

Dajnomir in Miliboža sta skupaj nastopala tudi v treh kratkih risanih filmih s skupnim naslovom Hribci (DZS, MM, 1993).

 

O AVTORJU:
Marjan Manček (1948, Novo mesto) je avtor stripov za otroke, ilustrator, filmski animator. Ustvaril je številne zanimive stripovske like (Dajnomir in Miliboža, Cicibaba, Modri medvedek, Cufek, Leo, Pipi pišče …), ki so živeli v različnih revijah in časopisih. Stripe so objavljale različne revije za otroke in mladostnike, od Cicidoja, Cicibana do Kurirčka, Petke in Galeba. Več jih je tudi zbranih v knjižne izdaje.

Marjan Manček je izjemen pripovedovalec zgodb s pretanjenim smislom za humor in s prefinjenim ter ustvarjalnim pristopom do jezika. V njegovih stripovskih zgodbah se srečamo s precizno oblikovanimi glavnimi junaki, ki se različno znajdejo v različnih situacijah, predvsem pa so radovedni raziskovalci časa in prostora, ki jih obdaja.

Podpisuje 10 kratkih animiranih filmov (Ljubo doma, Hribci, Kako se znebiš Mačota, Be …) in več likovnih zasnov za lutkovne predstave (Kozlovska sodba v Višnji gori, Grofič prašič, Vrtec pri stari kozi …). Ilustriral je preko sto knjig za otroke (Mojca Pokrajculja, Pedenjped, Ogledalce, Kozlovska sodba v Višnji Gori, Peter Klepec …) in ustvaril bogat opus avtorskih slikanic (Abecedeževnik, Iz dnevnika čebelice Medke, Brundo se igra …). Za svoje ustvarjalno delo je prejel več nagrad.

 

NAGRADE:
Zbirka Hribci kremeniti je leta 2012 prejela priznanje Zlata hruška za najboljšo izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo.