Koco in Nikolovski: Drug drugemu drug

koco_nikolovski_nasl

stripovski album, Stripburger / Forum Ljubljana, zbirka O #22, 64 čb str., cena: 8 €
podrobnosti / details
Cena(EUR): €8.00

Drug drugemu drug je izvirna stripovska izdaja, ki je nastala kot plod sodelovanja dveh družbeno odgovornih in angažiranih avtorjev. Matej Kocjan – Koco je najprej ustvaril strip in predlogo zgodbe, to pa je potem Nikolovski predelal v sodobno rapersko pesnitev. Tako je nastala prva slovenska knjižna rap pripoved v stripu.

Drug drugemu drug slika usode sodobnih beguncev in njihov beg na varno. Zgodbo spoznavamo skozi oči brezdomnega mačka, ki se pridruži begunskemu paru na poti v varnejše kraje. Tako služi kot rdeča nit, ki se vleče skozi zgodbo, ter kot nekakšen pripovedovalec, ki opazuje naše človeško početje, ne da bi ga kakorkoli komentiral. Strip v žlahtni sartrovski maniri angažirane literature bralcem ne dopoveduje, kaj naj mislijo, in jih spodbuja, da sami odkrijejo in zavzamejo svojo etično držo. Na ta način ta stripovska rap pripoved načenja tudi najtežja vprašanja, ki se porajajo ob tem: odnos do bližnjega, solidarnost, miroljubnost … Kocova neposredna risba ter udarnost rap poezije Nikolovskega nevsiljivo naslavljata vest bralcev in jih spominjata, da je boljši svet možen in dosegljiv, le na pot tja se je treba odpraviti.

O AVTORJIH:
Matej Kocjan – Koco
Slovenski strip avtor, pedagog, za nekoga tudi kulturni parazit. V svojih stripih se ne omejuje na vsakdanje teme. Prisega na zdravo pamet in je hudo alergičen na vsakršno enoumje.

Nikolovski
Slovenski raper, igralec, režiser in družbeni aktivist. V svojih delih se dotika socialnih, političnih in zgodovinskih tem.


PREDSTAVITVE:

– Matej Kocjan – Koco: DRUG DRUGEMU DRUG, razstava stripa, 22. 2. – 15. 3. 2019, Stekleni atrij Mestne hiše, Ljubljana.
– DRUG DRUGEMU DRUG V KOSOVELOVI KNJIŽNICI SEŽANA, predstavitev strip albuma in odprtje spremljajoče razstave, 31. 1. 2019, ob 18. uri, Kosovelova knjižnica Sežana; razstava bo na ogled do 1. marca 2019.
– TINTA | AKTIVIZEM MALO DRUGAČE: BEGUNCI V STRIPU, pogovor, gostje; Matej Kocjan – Koco, Darko Nikolovski, Helena Klakočar,  moderator: Bojan Albahari, 13. 10. 2018,  Kino Šiška, Ljubljana.
– TINTA | Koco in Nikolovski: Drug drugemu drug, stripovska razstava in rap-pripoved v stripu v živo na festivalu stripa TINTA, 10. 10. 2018, ob 21.00 (do 30.11.), Pritličje, Ljubljana.

V MEDIJIH:
Maja Petrič Gombač: Še vedno smo lahko drug drugemu drug, članek, Primorske novice, 28. 1. 2019

Žiga Valetič: Drug drugemu drug, recenzija, Bukla 145, november–december 2018

Nataša Benčič: Drug drugemu drug: prva rap pripoved v stripu, pogovor z avtorjema v oddaji Dopoldan in pol, Radio Koper, 26. 9. 201

………………………………………………………………………………………………………………………………
Stripovski album: 1. izdaja: september 2018; 1. dotis: december 2018 / 64 čb str. / A4 položno, barvna naslovnica / mehka vezava  / cena: 8 €
Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka O #22 / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović
Knjiga je del Stripburgerjevega naročniškega paketa 2018, ki vsebuje 8 izdaj (2 revijalni in 6 posebnih) za prijaznih 33 eur.
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Knjiga je že na voljo v vseh stripu prijaznih knjigarnah. Vabimo vas tudi k nakupu v naši spletni striparni.
Za naročila in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org
Knjiga je izšla s finančno podporo Javne agencije za knjigo RS.Dodaj odgovor