Marcel Ruijters & Romuald Sourisse: Inferno – razstava

izid romana v stripu in stripovska razstava z bogatim spremljevalnim programom | v sklopu festivala Stripolisfest 2016
Odprtje: petek, 7. oktober 2016, ob 20.00
Galerija Alkatraz, Ljubljana
ruijters_sourisse_inferno

Ob jesenskem izidu še enega stripovskega težkokategornika – gre za roman v stripu Inferno, ki ga podpisuje Marcel Ruijters – se napoveduje bogat spremljevalni program, katerega osrednji del predstavlja istoimenska razstava v galeriji Alkatraz. Tu bo avtor poleg niza originalnih strani iz stripa Inferno, ilustracij ter stenskih poslikav razstavil še serijo iluminiranih risb na pergamentu, ki se s ščepcem ironije spogledujejo s tradicijo srednjeveške knjižne iluminacije in njene ikonografije. Risbe je s pomočjo starodavnih tehnik in materialov barvno opremil francoski kolorist in grafik Romuald Sourisse, ki bo v galeriji predstavil tudi materiale, iz katerih izdeluje pigmente.

Roman v stripu Inferno je navdihnilo zimzeleno delo evropske književnosti – Božanska komedija Danteja Alighierija. Stripovska obdelava te klasike se v Ruijtersovi interpretaciji preobraža v grotesken in pomenljiv pasticcio, ki bralcem postreže z domiselno fabulo in povsem nepričakovanim koncem. Sodobna inačica popotovanja skozi devet krogov pekla je izrisana v Ruijtersovi prepoznavni neogotski maniri; delo kot celoto odlikuje bogata metaforičnost, ki se zlahka prenese na aktualni trenutek. Ta svobodna predelava klasičnega dela Danteja Alighierija je nastala kot satira kapitalizma, in je prvotno izšla v nizozemščini le nekaj mesecev pred borznim zlomom leta 2008.
Za Inferno, ki je v izvirniku izšel leta 2008 v Amsterdamu (založba Oog & Blik), je Ruijters prejel ugledno nizozemsko nagrado VPRO za roman v stripu. V slovenščino ga je prevedla Mateja Seliškar Kenda.


Marcel Ruijters
(1966) se podpisuje pod več kot 30 stripovskih albumom, prevedenih v številne svetovne jezike. Njegov značilen slog odlikuje spogledovanje s srednjeveškim likovnim izročilom. Deluje kot urednik nizozemske revije Zone 5300, sicer pa je aktiven tudi kot ilustrator, prevajalec in pisec. Stripe je razstavljal na številnih razstavah in festivalih po vsem svetu in prejel več nagrad; med drugim je leta 1992 na Haarlemse Stripdagen prejel ugledno nagrado za najboljšega mladega avtorja, leta 2014 pa še nagrado Stripschapprijs.

Romuald Sourisse je francoski tiskarski mojster in knjigovez, vrhunski specialist za tradicionalne grafične tehnike. Ukvarja se s konzervatorstvom in restavriranjem starih knjig, tiskov in dokumentov. Živi in deluje v Forcalquieru na jugu Francije, kjer vodi umetniški in produkcijski studio Le Garage L.

Odpiralni čas galerije: pon. – čet.: 11.00 – 15.00 & 16.00 – 20.00; pet.: 15.00 – 23.00
Razstava bo na ogled do 28. 10. 2016.


SPREMLJEVALNI PROGRAM:

sreda, 5. oktober, ob 19.00 @ Mestna knjižnica Kranj
Striparski večer – pogovor z Marcelom Ruijtersom.
Vodi Zoran Smiljanić.

četrtek, 6. oktober, ob 11.00 @ Pritličje
Stripovska malica z avtorji in založbami sodelujočimi na festivalu Stripolisfest

sobota, 8. oktober, ob 15.00 @ Kino Šiška
Brezplačna knjigoveška delavnica Izdelaj si svojo skicirko z Vanesso Krolikowski (12+)
Kako na enostaven način narediti lastno skicirko, dnevnik ali unikatno knjigo? Na triurni delavnici se udeleženci spoznajo s tehnikami ustvarjanja izvirnih ročno izdelanih knjižic. Poseben poudarek je namenjen izdelavi knjižnih platnic iz različnih tekstilnih materialov, kot tudi domači izdelavi ročno narejenega papirja in vezavi. Brezplačno delavnico vodi Vanessa Krolikowski, specialistka za tradicionalno knjigoveštvo in restavratorka starih tiskov iz  francoskega grafičnega studia Le Garage L.
Obvezne predprijave na: tanja.skale@kinosiska.si.

sobota, 8. oktober, ob 19.30 @ Kino Šiška
Predstavitev albuma Inferno ob prisotnosti avtorja na festivalu Stripolisfest

nedelja, 9. oktober, 10.00-18.00 @ Slovenski etnografski muzej
Brezplačna delavnica linoreza z Romualdom Sourisseom (12+)
Enodnevna brezplačna delavnica linoreza, ki jo ob pomoči Davida Krančana vodi vsestranski francoski ustvarjalec Romuald Sourisse, je namenjena vsem tistim (starejšim od 12 let), ki želijo osvojiti osnovne veščine te stare grafične tehnike oziroma jih nadgraditi pod mentorstvom prekaljenega mojstra. Namen delavnice je naučiti se osnov linoreza in samostojno odtisniti lastno delo.
Obvezne predprijave na: 01 3008 750, 031 728 955 in blagajna@etno-muzej.si.

sreda, 12. oktober, ob 18.00 @ Galerija Alkatraz
Skupinski ogled razstave in pogovor z Marcelom Ruijtersom ter predstavitev izdelovanja pigmentov po izvirnih srednjeveških receptih z Romualdom Sourisseom.

sreda, 12. oktober, ob 20.00 @ studio tipoRenesansa
Odprtje razstave grafik Marcela Ruijtersa
Avtor bo med bivanjem v Ljubljani zasnoval novo mini serijo grafik in jih razstavil na priložnostni razstavi v studiu tipoRenesansa.

———————————————————————————————————-

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, koprodukcija: KUD Mreža, Slovenski etnografski muzej, Studio tipoRenesansa, Kino Šiška | v sklopu festivala Stripolisfest 2016.
Izdajo albuma Inferno, razstavo in spremljevalni program sta podprla Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske v Ljubljani ter Nederlands letterenfonds. Gostovanje Romualda Sourissa je podprl Francoski inštitut v Sloveniji.
Program Foruma Ljubljana sofinancirajo: MOL-Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

photoDK_Inferno_01

photoDK_Inferno_02

photoDK_Inferno_07 photoDK_Inferno_05 photoDK_Inferno_04 photoDK_Inferno_03    photoDK_Inferno_34 photoDK_Inferno_28 photoDK_Inferno_19

photoDK_Inferno_27

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

SaveOne Comment

  1. […] GALERIJA ALKATRAZ, AKC METELKOVA MARCEL RUIJTERS & ROMUALD SOURISSE: INFERNO | odprtje […]

Dodaj odgovor