Kaja Avberšek, David Krančan in Andrej Štular: Zverinice iz Rezije v stripu

 

stular_zverinice_naslovka_slug_Layout 1
Zbirka Minimundus #11, #12, #13
3 knjižice, vsaka 36 barvnih str, 15 x 15 cm, trde platnice, november 2014
Cena posamezne knjižice 6 eur, celotna zbirka je na voljo za 15 eur.
podrobnosti / details
Cena(EUR): €15.00

Stripburgerjevo kopanje po bolj ali manj zaprašenih skrinjah slovenskih književnih klasik poraja vedno nove in nove sadove. Za ustripljanje slovenskih pripovednih evergrinov smo tokrat izbrali Zverinice iz Rezije, kultno zbirko pravljic, ki jih v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja v odročni Reziji “ujel in udomačil” etnolog Milko Matičetov. S teh zverinic iz gozda, ki so odlična metafora za povsem človeške pripetljaje in ki že desetletja navdušujejo vsakokrat novo generacijo otrok, smo spihali prah, jih preoblekli v stripovsko obliko in posodobili.

Te zverinice sicer živijo v gozdu, vendar se obnašajo kot ljudje in počnejo iste stvari: delajo, počivajo, se obiskujejo, se prevažajo z avtomobili in kuhajo izvrsten espresso. Zgodbe z lisico, volkom, zajcem, strašno grdino in drugimi živalmi so tako obogatene, osvežene in prikazane iz malo drugačnega zornega kota. Dodali smo jim tudi še kako novo raven branja in jih tako otrokom skušali približati na nov, svež, avtorski in humoren način. Otroci bodo preko njih spoznavali naravo in značaj najprej naravnega, nato pa še v prenesenem pomenu tudi čisto človeškega sveta in značaja. V taki obliki predstavljajo iskren poklon slovenskemu ljudskemu slovstvu ter tradicionalni zakladnici pripovedništva, seveda pa tudi kakovostno, zabavno in poučno branje za sedanje in prihodnje generacije.

V spopad z Zverinicami iz Rezije so se vsak s svojo stripovsko knjižico spustili David Krančan, Andrej Štular in Kaja Avberšek. Vsi trije so likovni ustvarjalci, ki poleg stripa ustvarjajo tudi v drugih likovnih medijih. Kaja Avberšek in David Krančan sta ilustratorja in oblikovalca ter aktivna člana uredništva revije Stripburger. David Krančan se ukvarja tudi s teorijo in pedagoškim delom na področju stripa. Andrej Štular redno vodi stripovske delavnice, ustvarja instalacije, objekte in likovne podobe Lutkovnega gledališča Nebo. Tudi Kaja Avberšek je ustvarila več likovnih podob za predstave glasbenika in režiserja Petra Kusa.

 

 

Kaja Avberšek: LETEČA LESICA
(po ljudskih pripovedkah Volk v Žbajánčičevi sobici in Lisica bi se rada naučila leteti)
podrobnosti / details
Cena(EUR): €6.00


Bo že res, da je lisica prav zvita zver, ki se vselej prebrisano izmuzne iz raznoraznih zagat. A četudi z lahkoto prelisiči lačnega in naivnega botra volka, jo še bolj premeteno pretentajo rezijanski črni vrani.

 

kaja_zverinice_Layout 1kaja_zverinice_Layout 1 kaja_zverinice_Layout 1

David Krančan: GRDINA
(po ljudski pripovedki Grdina pod kamnom)
podrobnosti / details
Cena(EUR): €6.00

Pošast Grdina je svojeglavo, predvsem pa požrešno bitje. Med lovom na zajčke se ujame v nenavadno past, iz katere jo po dolgotrajnem moledovanju in stokanju reši mimoidoči kmet. A tudi on bi jo kmalu skupil, če se ne bi prikazala prebrisana botrica lisica, ki nastopi kot bistroumna razsodnica.

 Krancan-8 Krancan-26 Krancan-30


Andrej Štular: BEŽIMO, SVET SE PODIRA!

(po ljudski pripovedki »Bežimo, svet se podira!«)
podrobnosti / details
Cena(EUR): €6.00

Kokoši je na glavo padel oreh in misleč, da se podira svet, se je ustrašila in začela bežati. Med begom sreča petelina, gos in ovna, ki se ji pridružijo na dolgi in naporni pot, na kateri pa se s skupinsko prebrisanostjo kar dobro znajdejo.

stular_zverinice_Layout 1 stular_zverinice_Layout 1 stular_zverinice_Layout 1

 

Izdaje je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.
Stripa Grdina in Leteča lesica sta leta 2015 prejela znak za kakovost Zlata hruška.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

SaveDodaj odgovor