8. Viva i Fumetti! / Živel strip!

Zivel Strip! Viva i fumetti!

8. concorso per ragazzi / 8. mladinski stripovski razpis

april 2008

Mišima potuje
Mišima ni od muh! MisimaLjubkemu in umirjenemu mišonu ne bi nikoli prisodili tolikšne odločnosti in poguma. Karateist je, ki se nič rad ne tepe, in raziskovalec, ki ga skoraj nič ne prestraši. Strašno rad potuje in rešuje zamotane uganke, ki se na popotovanjih rade zaletijo vanj z vso silo njihove skrivnosti. Bil je že v Srbiji, kjer se je s prijateljem Cirilom boril proti požrešnosti multinacionalk, rad pa bi šel vse do Tokia. Za tolikšno pot nima denarja, zato se raje zapelje do Maribora, Ljubljane, po ovinkasti cesti do Raven na Koroškem in Bovca, včasih pa tudi čez mejo, v Čedad ali Zagreb. Štoparji mu pravijo zgodbe o krajih, kjer še nikoli ni bil, in če je le mogoče, jih namesto na hamburger povabi na krofe in čaj. Včasih ko z velikimi ušesi prisluhne neverjetnim prigodam sopotnikov, se spozabi in marelična marmelada že leze proti trebuščku. A prav male nerodnosti in zaverovanost v pokrajine in mesta, ki se ponujajo njegovim velikim očem, so pogosto krive za Mišimove nenavadne dogodivščine
in odkritja.
Misima
MISHIMA è un topo dal carattere calmo e pacifico. Nella storia è l’autista di Ciril e con lui viaggia per luoghi che conosce perfettamente e dei quali nota le diverse particolarità. Riesce a trovare tutte le soluzioni alle difficoltà del viaggio e osserva con ironia i caratteri delle persone che incontra.
MisimaCiril Horjak alias Dr. Horowitz je Mišimov stari prijatelj in absolvent Akademije za likovno umetnost, smer slikarstvo. Živi in dela v Ljubljani. Ukvarja se z ilustracijo in stripom ter stripovskimidelavnicami, občasno pa tudi oblikuje. Risal je skice za predstavo Iztoka Lovriča, sedaj pa sodeluje s kostumografom Alanom Hraniteljem.
Izdal je dva samostojna albuma (Ride, 2003, in Mostovi I, 2007) in serijo avtorskih mini knjižic (Neverjetne dogodivščine Robinzlnovega Kruzija, 2005; Traktat, 2006), med njimi tudi Najmanjšo veliko enciklopedijo stripa (2006). Končuje še drugi in tretji del trilogije Mostovi, pri kateri sodelujejo tudi srbski stripovski ustvarjalci Maja Veselinović, Zograf, Vladan Nikolić, Mr. Stocca in Wostok.
Ciril Horjak alias Dr. Horowitz ha studiato presso l’Accademia di Belle Arti. Vive e lavora a Ljubljana. Si occupa di illustrazione, fumetto, e di design. Tiene laboratori di fumetto. Ha disegnato bozzetti scenografici (spettacolo di Iztok Lovric), e collabora con il  costumista Alan Hranitelj.

Ha pubblicato in questi ultimi anni le sue storie a fumetti nella rivista “Stripburger” e, attraverso queste pubblicazioni, possiamo seguire lo sviluppo della sua creatività fumettistica, dal punto di vista grafico e narrativo. I personaggi del suo libro a fumetti “RIDE”, ed. Stripburger Forum Ljubljana (2003), sono il suo alter ego CIRIL e MISHIMA. Sta lavorando al progetto “Mostovi” che mette in collegamento diversi autori Maja Veselinovic, Zograf, Vladan Nikolic, Mr. Stocca, Wostok.

Ciril in Misima
Pippi

PippiPippi živi na podeželju. Čeprav je še zelo mlada, je pametna in filozofsko razpoložena psička. Dobra je in prijazna, zaljubljena je v rože, ki ji ljubezen vračajo z zaupanjem. Hlače so ji ljubše od kril; ima kar sto parov hlač, vseeno pa skoraj vedno obleče svoje najljubše, oranžne flanelaste hlače.Pippi

Pippi je vegetarijanka in nora na korenje. Ves dan bere knjige (kar požira jih!), zraven pa po malem hrusta korenje. Najraje poležuje. Zavije se v kopico toplih odej in bere stripe, loti pa se tudi bolj zahtevnih knjig: bere antropološke, sociološke, psihološke knjige in biografije umetnikov iz vseh zgodovinskih obdobij. Pippi je radovedna, vse hoče vedeti in nikoli ji ne zmanjka vprašanj. Celo bolhe jo imajo rade, tako zelo, da so postale vegetarijanke in se preselile v kot Pippine kuhinje, v kredenco med vrečice pirininega zrnja in sojine piškote z okusom po ingverju.

La Pippi vive in campagna. E’ una cagnolina saggia e filosofa, nonostante la sua giovane età. Buona e gentile è innamorata dei fiorellini con i quali sa entrare in confidenza. Alle gonne preferisce i pantaloni e difatti ne possiede 100 paia però poi indossa quasi sempre quelli di flanella arancione che sono i suoi preferiti. La Pippi è vegetariana ed è ghiottissima di carote che sgranocchia durante il giorno tra un libro e l’altro (i libri però mica li mangia!) Ha due grandi passioni: dormire nel letto al calduccio sotto sette coperte e leggere fumetti e libri impegnativi di antropologia, sociologia, psicologia e anche biografie degli artisti di tutti i tempi. La Pippi è curiosissima, vuole sapere ogni cosa e si fa un sacco di domande.Pippi

Persino le pulci le vogliono bene, sono diventate vegetariane anche loro e vivono in un angolino della cucina di Pippi, nella credenza, tra  una confezione di Chicchi di farro e una scatola di biscotti di soja allo zenzero.

 

 

Emanuela Biancuzzi se je rodila leta 1970 v Čedadu. Na beneški likovni akademiji je diplomirala z delom o vzgojni vlogi stripa. Ukvarja se z ilustracijo za otroke, ustvarja pa tudi na mnogih drugih področjih: v grafičnem oglaševanju, slikarstvu, performansu, interaktivni umetnosti; celo nenavadna in poučna potovanja po svetovih neodvisne ilustracije pridejo na vrsto. Risala je reklame, plakate, gledališke liste in ilustrirala je učbenike, ob tem pa je sodelovala na številnih razstavah v Italiji in drugod. Od leta 1999 se poklicno ukvarja z ilustracijo in stripom ter o tem poučuje druge ljudi. Pippi

Emanuela Biancuzzi ata a Cividale del Friuli nel 1970. Studia all’Accademia di Belle Arti di Venezia dove consegue una tesi sulla didattica dei comics. Non circoscrive il proprio impegno all’ambito insulare dell’illustrazione per l’infanzia ma opera su diversi fronti: dalla grafica pubblicitaria alla pittura, dalla performance all’arte relazionale, dai percorsi didattici inusuali all’illustrazione underground. Ha realizzato disegni per pubblicità, poster, spettacoli teatrali, testi di scolastica e narrativa e partecipato a numerosissime esposizioni in Italia e all’estero. Dal 1999 si occupa professionalmente di illustrazione e fumetto con molte incursioni in ambito educativo/didattico.

 PippiPippi

 

 

 

 

 

REZULTATI NATEČAJA

Na natečaju Živel strip! je sodelovalo 522 risarjev iz Slovenije, od tega 515 iz osnovnih šol in 7 iz srednjih šol. Na razpisu je sodelovalo še preko 100 italijanskih učencev in dijakov. 
  
Komisija v sestavi: Emanuela Biancuzzi (avtorica), Ciril Horjak (avtor), prof. Paola Bristot (predsednica Vivacomixa) in Katerina Mirović (članica uredništva revije Stripburger) je podelila 
  
6 glavnih nagrad (po starosti): 


1.      Emir Alijagič, OŠ Vrhovci, 1 raz., mentorica: Tatjana Selan 
2.      Zala Julija Kavčič, OŠ Koseze, 3. raz., mentor: oče 
3.      Lucija Pintar, OŠ Ivana Tavčarja, 2. raz., mentorici: Nataša Čadež in Marjeta Kavčič 
4.      Natalija Stegnjaič, OŠ Starše, 8. raz., mentorica: Tanja Šimek 
5.      Mateo Rizo, 
Scuola media Caterina Percota, Italija, 1. let. 
6.      Tina Furlanič, Gimnazija Koper, 2. let., mentor: Matej Kocjan 

in priznanja:
  1. Viktor Kopinč, Kristjan Kežman in Marko Vašcer, OŠ Dobova,  9. raz., mentorica: Rozalija Prahin
  2. Peter Kuntarič, OŠ Log –Dragomer, 9. raz., mentorica: Draga Davidkova
  3. Ana Urh in Daša Robič, OŠ Anton Tomaž Linhart, 7. raz., mentor: /
  4. Heidi Pungartnik, Sr. šola za oblikovanje in fotografijo, mentorica: Iris Skubin
  5. Marco Zerbinati, Scuola media Caterina Percota, Italija, 1. let.
  6. Claudia Marzanio, Scuola media Caterina Percota, Italija, 1. let.

 

IZBOR NAGRAJENIH DEL:

Emir Alijagič
Emir Alijagič
Zala Julija Kavcic
Zala Julija Kavčič


Lucija Pintar   Natalija Stegnaic
Lucija Pintar   in   Natalija Stegnjaič
  Tina Furlanic    Tina Furlanic  
Tina Furlanič