AKINORI OISHI: Srečni Akijev nasmeh

razstave, pogovor, projekcija, flip-book
Mednarodni festival animiranega filma Animateka

izložbe po mestu, Ljubljana // sreda., 3. dec., od 10.00
Kinoteka, Ljubljana // ponedeljek., 8. dec., od 19.00
Kinodvor, Ljubljana // ponedeljek., 8. dec., ob 22.00 – odprtje
Kinodvor, Ljubljana // torek, 9. dec. 2014, ob 12.00 – pogovor z avtorjem

Aki_Animateka_posterPrepoznaven in mednarodno uveljavljen japonski umetnik, stripar, ilustrator in oblikovalec, katerega zaščitni znak so flomastri in pa skrajno preprosti likovni minimalizem, bo kot rezidenčni umetnik mednarodnega festivala animiranega filma Animateka letos v naših logih polno zaseden. Kot naš gost bo galerijo Kinodvora preobrazil v svojevrsten teater sproščenega režanja: razstava, na kateri bo Aki demonstriral ves svoj arzenal likovnih veščin in znanja, se bo osredotočila na značilen motiv ‘srečnega Akijevega nasmeha’, prepoznavnega avtorjevega motiva, ki širi skrajno nalezljivo in nevarno vedrino. Nasmejani virus razstavnega projekta se bo iz galerije Kinodvor razširil še v kinokavarno, od tam pa na številne lokacije po prestolnici. Z Akinorijem, članom festivalske žirije in avtorjem njegove likovne podobe, ki bo v Ljubljani doživel tudi izdajo svojega flip-booka z naslovom One happy moment (Srečni trenutek), se bo dan po odprtju razstave pogovarjal Igor Prassel, ki bo s kolegi iz Animateke v čast njegovemu obisku pripravil tudi celovečerno projekcijo presenečenja.

V Kinoteki bodo na ogled dela, ki so vezana na animacijo: risbe ustvarjene za predkinematografsko napravo zootrop in risbe za digitalni projekt Arart. Del interaktivnih risb je bil na ogled na letošnji ediciji festivala Speculum Artium v Trbovlju. Da se v risbi razkrije animacija, je potrebno uporabiti Ipad z aplikacijo Arart, ki so jo razvili na Japonskem. Ipad si bo moč sposoditi na šanku Kinoteke.

V Kinodvoru bodo na ogled slike, ki jih je Aki ustvaril v Ljubljani. Slike predstavljajo prepoznavne ljubljanske in tudi slovenske motive. Med prvimi je Aki ustvaril Mr. Triglava. Aki bo ustvaril tudi unikatne poslikave na oknih Kinodvora in v galeriji Kinodvora. Razkril bo svojo pravo identiteto: Aki Drawholic in ustvaril množico svojih likov, svojih prijateljev, ki ga spremljajo tudi na njegovih umetniških gostovanjih po tujih krajih. Lahko boste tudi pobarvali in preoblikovali njegove like.

Akijevi prijatelji se bodo naselili tudi v okna izložb v centru Ljubljane. Prvim petim, ki jim bo uspelo najti 20 lokacij in jih tudi fotografirati, bo Stripburger podelil Akijev flip-book in letno naročnino na Stripburgerjeve izdaje. V letu 2015 načrtujemo 7 izdaj.

Aki bo po Animateki s prijatelji obiskal Maribor.

AKINORI OISHI (1972, Japonska, https://www.facebook.com/akinori.oishi.art) je izobrazbo s področja umetnosti sprva pridobil na Mestni univerzi v Kyotu, zatem pa je študiral multimedijo na mednarodni akademiji IAMAS na Japonskem. Po osvojitvi prestižne nagrade MILIA v Parizu (2001) je dve leti sodeloval s francoskim studiem Teamchman. Dandanes deluje kot neodvisni umetnik, kot predavatelj na umetniški akademiji Tama v Tokiu in na šoli ECAL v švicarski Lausanne. Aki je prepoznaven po svojih enostavnih stiliziranih likih; ukvarja se s stripom, ilustracijo, oblikovanjem, animacijo, pa tudi z interaktivnimi aplikacijami. Razstavlja po celem svetu, vrsto let se redno pojavlja na številnih festivalih in drugih prireditvah.

———————-

Odpiralni čas Kinodvora: vsak dan med 10.00 in 24.00. Razstava v galeriji Kinodvora bo na ogled do 4. januarja 2014.

Razstava v Kinoteki bo na ogled samo v času festivala Animateka, do 14. dec. Kinoteka je odprta eno uro pred predstavo do zadnje predstave.

Lokacije: KOLODVORSKA ULICA IN OKOLICA: popravilo tekstila Igla, okrepčevalnica pri Babici, trgovina Especial, caffe Granada, puškarstvo Johann Fanzoj, trgovina Masta Trade, frizerski salon Dejan Nikolić, cvetličarna Črni tulipan, PTP Integral, šiviljstvo Karim, trgovina Rayher in upravna stavba Slovenskih železnic; STARA LJUBLJANA: trgovina Jež, antikvariat Bukvarna Antika, uredništvo pričesk Robert, trgovina To je to, galerija unikatnih daril Gudar, trgovina Luškarna, antikvariati Cunjak, trgovina Ristanc, galerija Škuc, Spin Vinyl – rock ‘n’ roll ploščarna; ŠIRŠI CENTER: bar Bikofe, fotokopirnica Zebra, TipoRenesansa, IRIU, Mini teater in antikvariat Glavan.

———————-

 

Aki_Canvas_Design_02aki_flipbook_One_happy_momentPOSTCARD_SHOP_A01

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana in Društvo za oživljanje zgodbe 2 kolutaKoprodukcija: Društvo Hiša!, Društvo za razvoj filmske kulture, Kinodvor, Narodni dom Maribor in Vetrinjski dvor

Gostovanje Akinorija Oishija so omogočili: Japan foundation, Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo, MOM