Andrej Štular gostuje v Mariboru

Andrej Štular: Proračun
pogovor z avtorjem in razstava
četrtek, 25. 8. 2022 ob 18.00 (pogovor); ob 19.00 sledi odprtje razstave (na ogled do: 23. 9. 2022)
Razstavišče Vetrinjski (Vetrinjska ulica 30), Maribor

 

V četrtek, 25. avgusta, ob 18. uri se bo v Razstavišču Vetrinjski v Mariboru odvil pogovor s striparjem in vsestranskim ustvarjalcem Andrejem Štularjem, ki ga bo vodil Simon Žlahtič, ob 19. uri pa bo sledilo odprtje razstave Proračun. Na razstavi bo moč videti vrsto izvirnih strani iz najnovejše avtorjeve monografske zbirke vizualnih interpretacij poezije Ostri ritmi, ki se navdihuje pri Srečku Kosovelu.

Kosovelove impresije, ekspresionistične pesmi, konsi in utrinki njegovih misli so sopostavljeni likovnim elementom tako, da skupaj z njimi tvorijo enovito celoto. Pri tem se Štular ne poslužuje le risanja, ampak tudi zanj značilnega kolažiranja, zato so vizualne upodobitve posameznih pesmi pogosto sestavljene iz številnih elementov: izrezkov iz časopisov, koščkov tapet in plakatov, otroških risb in še česa. S tem pomene posameznih verzov obogati z novim kontekstom, z dodatnimi asociacijami, s čimer se prostor za interpretacijo poezije nikakor ne zameji, ampak le dodatno razširi.

Razstava bo na ogled do 23. septembra 2022.

O AVTORJU:

ANDREJ ŠTULAR je ustvarjalec, ki je dejaven na različnih umetniških področjih. Pri njem se dokaj enakovredno prepletajo področja ilustracije in stripa, slikarstva, kiparstva, fotografije in filma ter oblikovanja lutk in scenografij. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih v Sloveniji in tujini. Izdal je šest avtorskih knjig: Lustri (2000), Kompost (2008), Živa sem! (2011), Bežimo, svet se podira! (2014), Kronike (2015), Medved (2019), Ostri ritmi (2021). Za svoja dela je prejel več nagrad.


Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže, Razstavišče Vetrinjski/Narodni dom Maribor.
Pogovor je del programa bralne kulture revije Stripburger, ki ga sofinancija Javna agencija za knjigo  RS.
Foto: foto: Gregor Salobir / guestroommaribor