Andrej Štular: Medved

Stripovska slikanica o srečanju deda z medvedom, ki s svojo zimzeleno sporočilnostjo in samosvojo likovno govorico nagovarja tako najmlajše kot tudi nekoliko starejše bralce.


Zbirka Minimundus #18, december 2019, format: 170 x 210 cm, 44 barvnih str., trda vezava.

9,00 Dodaj v košarico

Zasnežena pokrajina nekje na ruskem vzhodu, daleč stran od mest in ljudi, mraz, ki reže do kosti, prasketanje ognja in prijetna toplina doma. Namesto risbe je uporabljena tehnika kolaža iz različnih najdenih predmetov, kamnov, lesa, koščkov železa in drugega odpadnega materiala, ki ustvarja atmosfero ruske pripovedke, polne mikrodramaturgije in različnih detajlov. V gozdu medved spi zasluženo zimsko spanje, dokler ga ne zbudijo koraki. Kako se bo razpletla zgodba? Bo medved zadovoljen samo z roko ali bo hotel odgrizniti še nogo?
Zgodbo o srečanju deda z medvedom Andrej Štular občuteno preplete z domišljeno likovno zasnovo in tako na otipljiv način predstavi trk živalskega in človeškega. Stripovska slikanica, ki s svojo zimzeleno sporočilnostjo in samosvojo likovno govorico nagovarja tako najmlajše kot tudi nekoliko starejše bralce.

O AVTORJU:
Andrej Štular
je vsestranski likovni ustvarjalec, ki deluje na področju ilustracije, stripa, kiparstva, fotografije, filma in lutkarstva. Pri svojem ustvarjanju povezuje različne likovne tehnike in medije, njegova dela pa so pogosto plod reciklaže in vsakovrstnih predelav. Pri Stripburgerju je objavil več samostojnih stripovskih izdaj: Lustri (2000), Kompost (2008), Živa sem (2011), Bežimo, svet se podira! (2014) po rezijanski pripovedki ter Kronike (2015). Za svoje delo je prejel več nagrad; v zadnjem obdobju med drugim dve nagradi za likovno podobo – v Kazahstanu za predstavo Zrcalce (LG Nebo), na 9. Bienalu slovenskih lutkovnih ustvarjalcev v Mariboru pa posebno nagrado za lutkovni pristop in domišljeno likovno podobo za uprizoritev zgodbe Bežimo, svet se podira! iz serije Zverinice iz Rezije v stripu.

O STRIPU:

Gaja Kos, Pri-ročna umetnost, recenzija, spletni portal LUD Literatura, 4. 3. 2020
Tanja Mojzer, Medved, otroški portal Bansi, RTV SLO, 30. 1. 2020
Igor Kavčič, Medved oživi iz rabljenih reči, Gorenjski glas, 8. 1. 2020

PREDSTAVITVE:

  • OKC Krice krace, Kranj, 7. 2. 2020
  • Mestna knjižnica Kranj 2. 6. 2020
  • Galerija ŠKUC, Ljubljana 1. 9.2020
  • Vetrinjski dvor, Maribor 5. 9. 2020
  • Postavljanka, spletna predstavitev, 8. 11. 2020

Dogodki so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.


Posebna izdaja revije Stripburger / izdajatelj: Forum Ljubljana / glavna in odgovorna urednica zbirke Minimundus: Katerina Mirović
Po ruski pripovedki Medved (prevedel France Bevk; objavljeno v Cicibanu XX/4, 1964/1965)
Priredba: Petra Stare, Andrej Štular
Likovna zasnova: Andrej Štular
Fotografije: DK , Andrej Štular
Jezikovni pregled: Ana Bogataj
Oblikovanje: Katja Kastelic, Andrej Štular
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica
Obseg: 44 strani
December 2019
Cena: 9 €
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.
Distribucija: Buča knjigotrštvo.
Za naročila in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.