Caroline Sury: Voodoo Entartete Kunst

strip, risba, grafika, izrezanke, animacije, performans …
likovni razstavi, delavnica, serija performansov


RAZSTAVI:
galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Ljubljana
odprtje: petek, 1. december 2017, ob 20.00 [do 29. 12.]
festival animiranega filma Animateka, Kinodvor, Ljubljana
odprtje: ponedeljek, 4. december 2017, ob 22.00 [do 10. 12.]

+ delavnica: Slovenski etnografski muzej, nedelja, 3. 12. 2017, 11.00─14.00
+ performansi: Galerija Alkatraz, nedelja, 3. 12. in 5.─9. 12.,  ob 17. 00

Krstni samostojni nastop Caroline Sury v Sloveniji prinaša izbor izrazito raznovrstnega ustvarjanja te francoske umetnice: poleg izbora originalov iz njenih stripovskih del se v galeriji Alkatraz obeta še predstavitev avtoričinih risb, sitotiskov in jedkanic, kot tudi ilustracij in animiranih filmov. Poseben poudarek razstave je namenjen prikazu avtoričinih izrezank (cutouts).

Caroline Sury

caroline_sury_a2

 

Caroline Sury pri svojem delu črpa iz tradicije art bruta; njeno delo je neposredno, celo divje, a  hkrati vseskozi tudi skrajno osebno ter intimno, saj se pogosto loteva avtobiografskih tem, ki jih obravnava nadvse iskreno. Kritiki njen slog opisujejo kot nebrzdan, celo agresiven in zastrašujoč, kljub temu pa v njem najdemo veliko vsebinskih poudarkov, ki razodevajo avtoričino pronicljivost pri samoopazovanju, kot tudi empatično tenkočutnost pri motrenju življenja in družbe nasploh. Caroline Sury ustvarja na zelo prepoznaven način: mestoma poudarjena eskpresivnost se nemalokrat prepleta z izrazito otroško naivnim likovnim izrazom, kjer ne manjka hudomušnih in ironičnih elementov. Avtoričine vse bolj rafinirane forme postajajo ob umanjkanju barv v zadnjem obdobju izrazito grafične ter izčiščene, pri čemer pa omogočajo dovolj prostora za vsakovrstne detajle. Pri svojem delu se Caroline Sury pogosto loteva obravnave ženskih vprašanj in njenega eroticizma, kar je tudi eden osrednjih naglasov razstave: temu bo v galeriji namenjen poseben damski budoar, kjer bodo prikazana predvsem dela z erotično tematiko.

caroline_sury_a3 caroline_sury_a4

Z večmedijsko postavitvijo, ki z avtoričinim performansom posega tudi na področje virtualne realnosti, se ljubljanski publiki na zaokrožen in celovit način predstavlja bogato ustvarjanje vsestranske underground umetnice, vsekakor dosledne v svoji neposrednosti in brezkompromisnosti. Hkrati bo Caroline Sury v Ljubljani sodelovala tudi s festivalom animiranega filma Animateka: v sklopu festivala, za katerega je prispevala grafično podobo, bo prikazan izbor njenih najljubših animacij, ob tem pa se v Kinodvoru obeta še manjša razstava njenih tiskov, nastalih po motivih izrezank. Del teh bo umeščen v vitrine, ogledati pa si jih bo moč s pomočjo naluknjanih zrcal, ki omogočajo posebne vizualne učinke. Avtoričino gostovanje v Ljubljani bo okronal izid njenega flipbook-a, za posladek pa se v jubilejni 70. številki revije Stripburger obeta še njen veliki intervju.

CAROLINE SURY (1964, Laval) se ukvarja z grafično umetnostjo in ilustracijo, s stripi in glasbo, deluje pa tudi kot urednica in producentka. Študirala je na L’école des Beaux-Arts v Bordeauxu. Skupaj s Pakitom Bolinom je več let soustvarjala program alternativne založbe Le Dernier Cri v Marseillu, ki je specializirana za izdajanje različnih publikacij in tiskov, od knjig do grafik in posterjev. Živi in deluje v Marseillu.

………………………………………

Odpiralni čas Galerije Alkatraz:
pon. – čet.: 11.00 – 15.00, 16.00 – 20.00, pet.: 15.00 – 23.00
ned., 3. dec.: 11.00 – 15.00, 16.00 – 20.00
sob.: 9. dec.: 15.00 – 23.00

………………………………………

………………………………………

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana. Koprodukcija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, Kinodvor, Slovenski etnografski muzej.
Program Foruma Ljubljana sofinancirajo MOL-Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo in Javna agencija za knjigo RS. Obisk Caroline Sury v Ljubljani je podprl Francoski inštitut v Sloveniji.