Črepinje: brezdomstvo v stripu

ČREPINJE: BREZDOMSTVO V STRIPU
pogovor
Atrij ZRC, Ljubljana
ponedeljek, 18. 3. 2024, ob 19.00

 

V ponedeljek, 18. marca, ob 19. uri vabimo v Atrij ZRC na pogovor o stripu Črepinje, v katerem je ilustratorka in stripovska ustvarjalka mlajše generacije Neža Šivec izhajala iz svojih večletnih izkušenj z delom z brezdomci.

Črepinje pred nas z neizprosno neposrednostjo, a tudi empatijo postavljajo svet, od katerega navadno odvračamo pogled, čeprav obstaja čisto blizu nas. Pri ustvarjanju je avtorica izbrala v stripu redkeje videno, vendar ekspresivno tehniko risbe v oglju, ki učinkovito odraža negotovo eksistenco brezdomcev in drugih ljudi z roba družbe, ki, vsak po svoje, pogosto zaman, poskušajo znova zlepiti črepinje, v katere so se razletela njihova življenja.

Kaj pomeni imeti dom? Kaj je vidno in kaj nevidno brezdomstvo? Ali poznamo tudi ozadja, življenjske zgodbe posameznikov, ki jih srečujemo na ljubljanskih ulicah? Kako nekdo sploh postane brezdomec in kaj to pomeni? S kakšnimi preizkušnjami in stiskami se vsakodnevno srečujejo brezdomci, pa tudi organizacije in posamezniki, ki se jim trudijo pomagati na različnih ravneh?

Teh in še drugih vprašanj, povezanih z brezdomstvom, ki jih odpira stripovski album Črepinje, se bomo dotaknili v pogovoru z Nežo Šivec, avtorico stripa in sodelavko Društva prostovoljcev Vincencijeva zveza dobrote, ki se posveča pomoči brezdomcem, Hano Košan, predsednico društva Kralji ulice in psihoterapevtko dr. Klaudijo Ferčak. Pogovor bo vodila Pia Nikolič.


Pogovor poteka v soorganizaciji knjigarne Azil in revije Stripburger ter s finančno podporo Javne agencije za knjigo RS.
Več o stripu tukaj.
Vizualni material za novinarje