David Krančan: Pijani zajec

krancan_pijani_zajec_nasl

Stripovska mojstrovina Davida Krančana o pijanemu zajcu, katere zgodbo je navdihnila pripovedka iz znamenite zbirke Zverinice iz Rezije!


zbirka O #15, nov. 2015, 2. ponatis: dec. 2018, 56 čb str., B5, cena: 10 €

10,00 Dodaj v košarico


ZNOVA NA VOLJO!

David Krančan je tokrat na 54 straneh upodobil ljudsko zgodbo o zajcu, ki živi samotarsko življenje v hišici izven vasi, nekje v Reziji. Upokojeni zajček, bivši gastarbajter, živi skromno življenje, trdo dela in pomaga bližnjemu sosedu, da si lahko ob posebnih priložnostih privošči kaj več kot zgolj repo in krompir. Nekoč se na božični večer odpravi v vaško cerkev na božičnico, povzpne na kor in pridruži pevcem. Slovesnost dogodka ga razvname, a njegov zanos ne naleti na dober odziv. Osamljen, užaloščen in osramočen, zajček poseže po tradicionalnem načinu za preganjanje slabe volje. Na srečo v zgodbo posežejo drugi liki, ki preprečijo, da bi se zgodba za zajčka končala še slabše, kot bi se sicer. Na koncu zgodbe je zajček soočen s posledicami svojih dejanj, bralec pa z moralnim naukom, ki je še danes več kot uporaben.

Zgodba o pijanem zajcu se ponaša s Krančanovo zanesljivo risbo in dinamično kompozicijo, izostrenim občutkom za stripovsko naracijo in izrednim posluhom za ritem izvirne pripovedi. Avtor tako rezijansko zgodbo avtentično prenaša v nov medij in ji daje novo dimenzijo. Z nje odpihuje prah in jo v novi preobleki sodobnikom ponuja v (ponovno) branje. Na ta način razkriva biser domačega ljudskega slovstva in ga na privlačen način približuje širšemu občinstvu.

O AVTORJU:
DAVID KRANČAN
je že več kot desetletje član uredniške ekipe revije Stripburger. Skupaj z Andražem Poličem je soavtor knjige stripovskih haikujev z naslovom Na prvem tiru (2008). Avtorjeve ilustracije se redno pojavljajo v časopisnih in revijalnih edicijah v Sloveniji (denimo na naslovnicah Dnevnikovega Objektiva). Pri svojem delu pogosto raziskuje meje stripovskega medija. Med drugim je izdal stripovski album za otroke z naslovom Grdina (Zverinice iz Rezije v stripu; Stripburger/Forum Ljubljana, 2014). Redno se ukvarja tudi z mentorstvom na stripovskih delavnicah.

NAGRADE:
Pijani zajec je na 31. Slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado za najlepši slovenski strip leta 2015.

O STRIPU:
– Iztok Sitar, Ko zajec praznuje božič, recenzija, Pogledi, let. 6, št. 23-24, 9. 12. 2015
– Cecile Quintal (a.k.a. Darko Macan), Pijani zajec, recenzija, Moj Strip, 16. 2. 2016
– Vojko Urbančič, David Krančan: »Pripovedovanje je najbolj osnovna, a hkrati najtežja stvar«, intervju, Delo, 29. 2. 2016

V sodelovanju z Zavodom Homo Narrans je leta 2019 nastala tudi odrska interpretacija stripa skozi sožitje treh medijev: pripovedi Roka Kušlana, ilustracije Davida Krančana in glasbe Andreja Fona.


Strip: David Krančan / pripovedka: Pijani zajec / pripovedovala: Dorina Čúnkina / zapisal in priredil: Milko Matičetov / zgodba prvič objavljena 1973 pri založbi Mladinska knjiga in Založništvu tržaškega tiska / posebna izdaja revije Stripburger / zbirka O / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović / uredili: Katerina Mirović in Tanja Skale / pregled stripa: Jurij Bobič / črkopis: David Krančan in Katja Kastelic / izdajatelj: Forum Ljubljana / tisk: Medium d.o.o., Žirovnica / obseg: 56 str. / november 2015, dotis: december 2015, ponatis: december 2018 /
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.