Marko Kociper: Dika

Marko Kociper: DIKA

Kociprov tretji samostojni album – zgodba o ljubezni, vsakdanjem življenju in vdajanju strastem.


Republika Strip #6, november 2005, A4-, 48 str., 5 €

Tretji album Marka Kocipra prinaša 2 zgodbi na 48 straneh. Strip Dika temelji na zgodbi Vinka Möderndorferja, ki je izšla v zbirki kratkih zgodb z naslovom Tarok pri Mariji. Zgodba govori o snažilki, ki se prostituira in o sosedu, slikarju, v katerega se ta zaljubi. V zgodbi, ki problematizira vprašanje ljubezni, se reflektira problematika revnega sloja vpetega v vsakdanje življenje in vdajanje strasti. Album se zaključi z nadrealističnim Reality Showom Tomislava Vrečarja.

Dika je avtorjev 3. samostojni album. Prvi, Svinjsko dobrih 8 let, je izšel leta 2000 pri DPZN/MKC Koper, drugi, Podgana, l. 2002 v zbirki Republika Strip (Forum Ljubljana).

Marko Kociper je mojster erotične karikature in stripa, amaterski seksolog. S prijateljem dr. Hardyjem ob petkih rada vržeta črve in ribarita v kalnem.

»Njegovi stripi premorejo vse, kar potrebuje strip, da postane kompleksna narativno-vizualna umetnina:dobro (karikirajočo) risbo, ki je v dinamičnem dialogu s tekstom, angažirano zgodbo, prežeto s pronicljivim humorjem in smislom za grotesko, ter jasno in hitro berljivo strukturo. Kociper v svojih stripih obravnava obče aktualno družbeno tematiko, ki jo je v zgodnejših ciklih povezoval zlasti z lokalno problematiko rojstnih Železnikov. … Pri tem je neprizanesljiv, a še vedno prisrčno duhovit. … Lahko beremo tudi zgolj njihove posamezne sekvence. Pri tem gre zasluga zlasti avtorjevemu učinkovitemu kadriranju prizorov in likov, kar pripomore h karikiranosti, dinamiki in ritmu zgodbe. Z vzpostavljanjem lastne notranje strukture zaporedja stripovskih sekvenc Kociper presega klasično narativno logiko stripa in mu da postmoderni značaj, ki dopušča mnogo večjo avtonomijo risbe. Ta je značilno zgoščena in šrafirana, skorajda ekspresivna, a dovolj stilizirana, da se v njej ne izgubi specifična tipografija Kociprove pisave.«

BARBARA STERLE VURNIK


Save

Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Republika Strip #6, november 2005, cena: 5 €.
Strip in ilustracije: Marko Kociper.
Gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović.
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica.
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za informacije in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.
Save