Domen Finžgar: Finžgarjev Spiedermann

domen_finzgar_spiedermann_www

Finžgarjev prvi dokumentarni stripovski poizkus – bolj resničen od resničnosti!


Republika Strip #26, december 2018, 56 čb str.

7,00 Dodaj v košarico


Strip opisuje tisto, čemur pravimo onkraj verjetnega. Tako resničen je, da si ga ni bilo mogoče izmisliti. Njegov avtor se je po poti izgubljenega dekleta, ki ga je ugrabil kantavtorski posebnež Franjo, odpravil dokumentirati njene zadnje korake, ki so se iz Ljubljane vili preko pohorskih gozdov vse do Britanskega otočja. Nekateri so Kathleen videli tudi čez lužo, drugi pravijo, da v temnem delu interneta kroži njeno pismo, ki je bilo poslano iz stavbe Nacionalnega mirovnega sveta in ki ga je posnel in tam razstavil slavni Bobby White. Ta presunljiv prvi dokumentarni stripovski poizkus Domna Finžgarja je z željo po odkrivanju evropske stripovske scene spremljala tudi ameriška stripovska založnica Annie Corstorphine, a kaj ko ni pričakovala, da se bo v mrežo Spiedermanna ujela tudi sama. Ji je uspelo pobegniti? Je lažje najti pogrešano osebo ali spremeniti svet?

O AVTORJU:
DOMEN FINŽGAR
(1968, Ljubljana) ne mara avtobiografskih stripov. Živi v Edinburgu s svojo punco Kathleen v majhni sobici stanovanjca, ki si ga deli še s Kolumbijcem in dvema Kitajcema. Eden od njiju je v partiji, drugi ni, zato je v stanovanjcu vedno pestro.

 


PREDSTAVITEV STRIPA:
sreda, 9. 1. 2019, ob 19. uri, KNJIGARNA AZIL, Ljubljana
Ker je Finžgarjev Spiedermann skrajno intriganten, a izmuzljiv strip, v katerem se lahko prehitro izgubite, smo povabili avtorja, da napiše predstavitveni tekst. Domen pravi, da je poetično stripovsko bolanijo težko predstaviti v nekaj besedah, zato bo raje priletel v Ljubljano, da vas v živo prepriča, da ni nor. Na predstavitvi v ljubljanski knjigarni Azil bo uporabil mešano tehniko govora, fotografij, skic, predmetov, glasbe ter teženja in tako pripravil zanimiv sprehod po ozadju zgodbe, ki vas bo navkljub razlagi še vedno begala. Če vas zanima, kaj imajo skupnega vojaške baze v okolici Ljubljane, zdravilstvo, Italija, Falska graščina, Mel Calman in plastične nagrobne sveče, ne smete manjkati v Azilu. Uberete lahko dve taktiki: predhodno preberete strip in si pokvarite vtis ali pa najprej poslušate predstavitev in se tako odvrnete od branja.

Če ste zamudili predstavitev stripa v Knjigarni Azil, si lahko videoposnetek pogledate TUKAJ:


O STRIPU V MEDIJIH:

Jolanda Fele: Striparji smo težje odlični, kot literati. Domen Finžgar, slovenski stripar o zahtevni striparski sceni, prispevek v oddaji Kulturnice, Val 202, 11. 1. 2019

Ingrid Mager: Domen Finžgar, stripar, harmonikar in gozdar: Striparji uspešno zavajamo bralstvo, da smo boljši, kot v resnici smo, intervju, Dnevnik, 8.1.2019

Pia Nikolič: Mož-pajek, ki to ni, recenzija, Radio Študent, 14. 5. 2019


Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger / zbirka Republika Strip #26, december 2018, 56 čb str., cena: 7 €.
Besedilo in risba: Domen Finžgar / čopič: Balo / oblikovanje naslovnice: Domen Finžgar / oblikovanje stripa: Balo / črkovno vrsto pripravila: Matija Medved in Domen Finžgar.
Jezikovni pregled: Ana Bogataj / prevodi iz angleščine: Bojan Albahari.
Uredili: Ana Bogataj in Katerina Mirović.
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica.
Izdajo te publikacije je sofinancirala Javna agencija za Knjigo RS.
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za informacije in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.