Domov. Vmesna postaja DIC

Primož Krašna: Domov. Naslednja postaja Maribor
predstavitev stripovskega albuma ter razstava

četrtek, 25. 5. 2023, ob 17.00
Dijaški dom Ivana Cankarja, Poljanska 26 (galerija DIC, A stavba), Ljubljana

 

Prvi del stripovske trilogije Primoža Krašne pred nas razgrinja spomine prvoosebnega pripovedovalca na njegova mladostna leta, ko si je najbolj od vsega želel preseči občutek izkoreninjenosti in najti takšno mesto pod soncem, kjer bi se vsaj začasno počutil kot doma. Med drugim avtor opisuje svoja srednješolska leta, ki jih je preživel v Dijaškem domu Ivana Cankarja v Ljubljani, kjer je v družbi vrstnikov prvič našel občutek sprejetosti in pripadnosti skupnosti pa tudi svobode.

Prav tam bo na nekdanji dan mladosti,  25. maja ob 17. uri, potekal prav poseben dogodek v počastitev izida stripovskega albuma Domov. Naslednja postaja Maribor. Odprtju razstave v galeriji DIC, kjer bo na ogled izbor strani iz stripa, bo sledil pogovor z avtorjem, ki ga bo vodil pisatelj, scenarist, publicist in prevajalec Žiga Valetič. Pogovor bo popestrilo še branje odlomkov iz stripa, medtem ko se bo ta predvajal na velikem platnu.  Na samem dogodku bo mogoče strip tudi kupiti, avtor pa bo obiskovalcem stripe tudi podrisoval.

Razstava bo v galeriji DIC na ogled do septembra 2023. Predstavitev bo nosila tudi značaj medgeneracijskega srečanja dicarjev vseh generacij, saj bo dogodek začel (daljše) obdobje priprav in etapnih praznovanj za zaključno praznovanje 80. jubileja DIC-a v letu 2027 z delovnim naslovom »DIC – spomini na prihodnost ali v 80 letih okoli sveta!«.

 


Organizacija: DIC, KUD Pozitiv in Stripburger/Forum Ljubljana.
Pogovor je del programa bralne kulture revije Stripburger, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.