Gabriella Giandelli: Bestiarij

Gabriella Giandelli: Bestiarij
ulična razstava na TAM-TAM plakatnih panojih, Ljubljana
5.–22. 3. 2021

 

Italijanski inštitut za kulturo v Ljubljani vzporedno s koprsko razstavo Tihi dialogi (Galerija Meduza, do 16. aprila), ki poteka v okviru letošnjega natečaja Živel strip! Živela animacija!, podrobneje predstavlja delo sodelujoče italijanske avtorice Gabrielle Giandelli.

Razstava Ilustracije in stripi, ki je do 30. avgusta na ogled v galeriji Inštituta, predstavlja antologijo založniškega dela Gabrielle Giandelli začenši z naslovnicami in risbami za knjige italijanskih in tujih založnikov. Nadaljuje se z ilustracijami, ki so spremljale članke številnih dnevnikov, zaobjame tudi originale stripovskega dela Interiorae. V slednjem se pojavi nenavaden lik Beli zajec, ki je viden samo otrokom, s katerimi se spoprijatelji. Je opazovalec vsakdanjika ljudi, ki o dogajanju poroča Veliki temi, ki živi v kleteh.

Sočasno se med 5. in 22. marcem dela Gabrielle Giandelli selijo tudi na prosto, na izbrane točke starega mestnega jedra Ljubljane. V tem obdobju bodo ilustracije iz serije Bestiarij predstavljene kot sklop velikih plakatov na TAM-TAM plakatnih panojih. Ljubljanska postavitev se zgleduje po projektu, ki je bil predstavljen v Pordenoneju v sklopu pobude Zero Comix. Plakati Bestiarija s svojimi velikanskimi ptiči nesorazmernih dimenzij delujejo, kot da nadzorujejo prazna mesta. Nastali so, da bi osupnili mimoidoče in jih pripravili k razmišljanju o trenutnem stanju in o našem odnosu do narave.

 

GABRIELLA GIANDELLI (1963) je ilustratorka in striparka iz Milana. Diplomirala je iz stripa na milanskem Istituto d’Arte (Zavod za umetnost) oz. Scuoli di Fumetto (Šola stripa) in potem še iz režije na Centro Civico di Cinematografia (Center za kinematografijo) v Milanu. Svoje prve stripe je začela objavljati v 80-ih v italijanskih revijah Frigidaire, Alter Alter in Nova Express, nato pa ustvarila številne stripovske albume, ki so izšli tudi drugod po Evropi in v ZDA. Svoja dela je razstavljala po številnih galerijah in muzejih doma in v tujini.


Organizator: Italijanski inštitut za kulturo v Ljubljani
V sodelovanju z: Viva Comix, Stripburger/Forum Ljubljana

OBVESTILO: Ogled razstave Gabrielle Giandelli  v prostorih Italijanskega inštituta za kulturo v Ljubljani je mogoč izključno na podlagi predhodnega dogovora. Za več informacij in dogovor za termin ogleda  pišite na: segreteria.iiclubiana@esteri.it.