Posy Simmonds: Gemma Bovery

Posy Simmonds: Gemma Bovery

Gemma Bovery – sodobna parafraza klasičnega literarnega dela in prefinjena družbena satira!


Prevod: Maja Novak
Zbirka Ambasada Strip #7, november 2009, 112 str.

11,00 Dodaj v košarico

Gemma Bovery, ki je v knjižni obliki prvič izšla leta 1999, je mejno delo v opusu Posy Simmonds (r. 1945), angleške striparke in ilustratorke. Ta izjemni roman v stripu nam, tako kot njegov literarni vzor, živo upodobi zgodbo mlade ženske, ki podleže hlastanju za lastnimi fantazijami, preveč idealiziranimi, da bi jih lahko kdaj zares udejanjila. Hkrati pa je Gemma Bovery tudi prefinjena satira s poudarkom na angleškem srednjem sloju in kulturnih razlikah med sosednjima narodoma, razmejenima z Rokavskim prelivom. Zgodba govori o Raymondu Joubertu, peku v normandijskem mestecu, sicer pa nedeljskim intelektualcem, ki je brezbrižen do množice Angležev in drugih Nefrancozov, ki v njegovi bližnji in širši okolici kupujejo vikende in hiše. Prostodušnost pa izgine, ko se v sosednjo hišo vseli mlajši angleški par. Vse bolj obseden z novo sosedo Gemmo Bovery ugotavlja, da jo z eno najslavnejših junakinj francoske literature ne povezuje le podoben zven imena in priimka … Pred očmi zalezovalca Raymonda se zvrstijo Gemmino razočaranje nad francoskim podeželjem, prešuštvo, brezglavo zapravljanje, grožnja bankrota … Kaj pa, če bo Gemmino življenje vse do bridkega konca teklo podobno kot Emino v znamenitemu Flaubertovemu romanu?

O AVTORICI:
Posy Simmonds
, rojena leta 1945 v Berkshiru (GB), je stopila na pot časopisne striparke in ilustratorke leta 1969. Najprej je delala za The Sun, kmalu tudi za druge britanske časopise in revije, npr. The Times in Cosmopolitan. Leta 1972 je kot ilustratorka začela sodelovati z Guardianom, za katerega je ustvarila priljubljen strip o paru srednjega družbenega sloja, Georgeu in Wendy Weber. Od leta 1987 piše in ilustrira tudi za otroke. Še zlasti uspešna je s slikanicama Fred (1987) in Lulu and the Flying Babies (1988). Od novejših del velja poleg Gemme Bovery(1999) omeniti vsaj še Literary Life (2003) in Tamaro Drewe (2007). Stripe Simmondsove odlikujejo lahkotna, duhovita satira, pronicljivo opazovanje sodobne družbe in prefinjena risba v najboljši angleški ilustratorski tradiciji. Živi in dela v Londonu.

Izbrana bibliografija
1979   Mrs Weber’s Diary
1981   True Love
1982   Pick of Posy
1985   Very Posy
1987   Fred
1987   Pure Posy
1988   Lulu and the Flying Babies
1997   Cautionary Tales and Other Verses (ilustratorka)
1999   Gemma Bovery
2003   Literary Life
2004   Baker Cat
2007   Tamara Drewe

Vse publikacije so izšle pri založbi Jonathan Cape, razen Cautionary Tales and Other Verses, ki je izšla pri Folio Society.

Izbrane nagrade 
1998 National Art Library Illustration Award (za Cautionary Tales and Other Verses), Victoria & Albert Museum (GB)
2001 Prix de la Critique (za Gemmo Bovery), Association des Critiques et des journalistes de Bande Dessinée (FR)
2009 Prix de la Critique de Bande Dessinée (za Tamaro Drewe), Association des Critiques et journalistes de Bande Dessinée (FR)


Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Ambasada Strip #7 / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović.
Zgodba in risba: Posy Simmonds.
Prevod iz angleščine: Maja Novak.
Oblikovanje: Katja Kastelic in David Krančan.
Prvič izdano leta 1999 v angleščini pri založbi Jonathan Cape v Londonu.
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica.
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.
Distribucija:
Buča knjigotrštvo.  Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za dodatne informacije in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.
Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.
Vsebina publikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Save