Grega Mastnak in Giorgio Carpinteri: Nepričakovani preobrati

Živel strip! Živela animacija! 2019 – razstava

ODPRTJE: sreda, 30. januar 2019, Ljubljana
ob 18.00 – pogovor s Carpinterijem  in predstavitev njegove najnovejše knjige // Italijanski inštitut za kulturo, Breg 12, Ljubljana
ob 19.00 – odprtje razstave // Galerija DLUL, Breg 22, Ljubljana

Mednarodni natečaj Živel strip! Živela animacija! – tokrat pod zaporedno številko 15 – se je tudi v novi sezoni pričel z razstavo dvojice avtorjev, katerih delo je namenjeno krepitvi ustvarjalnega navdiha mladih ljubiteljev stripa in animacije. Slovenske barve tokrat zastopa stripar in avtor animiranih filmov Grega Mastnak. Razstavlja izbor starejših stripovskih del, pomemben del predstavitve pa bo obsegal še njegove animirane filme za najmlajše iz cikla Princ Ki-Ki-Do ter serije Bizgeci za vse starosti. Ob Mastnaku je galerijske stene zasedel italijanski stripar, ilustrator in slikar Giorgio Carpinteri, ki se je pri svojem delu pogosto spogledoval s tradicijo futurizma in neoavantgard: njegova predstavitev obsega izbor reprezentativnih del iz njegovega bogatega in raznovrstnega opusa. Uro pred odprtjem razstave je na Italijanskem inštitutu za kulturo potekal pogovor z avtorjem in predstavitev njegove zadnje knjige Aquatlantic. Scenografijo razstave je ustvaril večmedijski umetnik Andrej Štular.

GREGA MASTNAK (1969, Ljubljana) je leta 1995 končal študij slikarstva na ALUO. V študijskem letu 1994/1995 je bil na izpopolnjevanju na področju animiranega filma na praški akademiji FAMU. V času študija je izdelal prve kratke animacije, objavil prve stripe in bil ob tem redni sodelavec tednika Mladina. Po letu 2002 se je kot režiser, scenarist in vodja animacije intenzivno ukvarjal z risano serijo Bizgeci. Leta 2010 je ustanovil produkcijsko hišo OZOR, zavod za gibljive slike, v okviru katere nastaja nova risana serija Princ Ki-Ki-Do.

GIORGIO CARPINTERI (07. 06. 1958, Bologna), eno od najostrejših peres svetovnega in italijanskega stripa, je skupaj z Igortom, Lorenzom Mattottijem, Danielem Brollijem, Marcello Jori in Jerryjem Kramskyjem leta 1985 ustanovil skupino Valvoline, umetniški kolektiv, ki je revolucionarno vplival na stripovsko umetnost. Sodeloval je pri odmevnih stripovskih projektih kot so Il mago, Indagini dell’Altroquando, Frigidare in Linus. Njegova zbrana dela so kasneje izšla v albumih Flirt (1984) in Magic encounter (1999). Leta 1999 je na festivalu Lucca Comics prejel nagrado za najboljšega ilustratorja. Na univerzi v Sieni je komunikologe poučeval grafiko. Leta 1986 začne kot avtor in umetniški vodja sodelovati z državno radiotelevizijo RAI in mnogimi drugimi TV postajami (med njimi Disney Channel, NatGeo, Discovery Real Time itd.), stripu pa se začne bolj intenzivno posvečati spet v zadnjem desetletju. Najnovejši njegovi stripovski albumi so ‘Polsi Sottili’ (Coconino/Fandango, 2013), ‘PopEye’ (Oblomov Edizioni, 2017) in ‘Aquatlantic’ (Oblomov Edizioni, 2018).


Galerija je odprta: pon.−pet.: 10.00−18.00, sobota, nedelja: 10.00−14.00  [do 17. 2.]
Koprodukcija: Vivacomix, Italijanski inštitut za kulturo, Društvo likovnih umetnikov Ljubljana.
Foto: DK

Projekt Živel strip! Živela animacija! v Sloveniji podpirata Ministrstvo za kulturo, MOL – Oddelek za kulturo.