Gremo na Kulturni bazar 2016

bener_851x315_KB_2016.thumb-430x161

četrtek, 31. marec 2016, 9.00 – 18.00
Cankarjev dom, Ljubljana

Na Kulturnem bazarju 2016 lahko v enem dnevu in na enem kraju spoznate vso slovensko kulturno-umetniško ponudbo za otroke, mlade in odrasle – za vse, ki vas zanima kultura. Med 9.00 in 18.00 nas poiščite in obiščite na razstavni stojnici v drugem preddverju Cankarjevega doma, za vas pa smo pripravili tudi dva zanimiva stripovsko obarvana dogodka. Se vidimo!

 
RAZ DVA STRIP, predavanje
9.00–10.00, DVORANA E6

stripdelavnica-detajl-D

Primerno za OŠ, SŠ in O
Izvaja: David Krančan, stripavtor, urednik, mentor; produkcija:Stripburger/Forum Ljubljana

David Krančan bo na predavanju Raz dva strip govoril o osnovnih pripovednih značilnostih stripa. Tako v teoriji kot v praksi raziskuje predvsem razsežnosti stripa kot likovnega izraza. Njegove pripovedi so velikokrat brez besed in v likovni podobi skrivajo pripovedne ključe. Lani je v strip z naslovom Grdina prelevil ljudsko pripovedko Grdina pod kamnom iz zbirke Zverinice iz Rezije, letos pa Pijanega zajca, prav tako po rezijanski pripovedki.

Predavanje je zasnovano na stripih, ki jih je ustvaril za svojo diplomsko nalogo. Krančan bo govoril o stripovskih okvirjih in oblačkih, o tem, kako se bere strip, kako v njem teče čas, o pomenu ritma v stripu, o soležnih straneh, o obratu strani, o razmerju med sliko (kadrom) in celo stranjo, o možnostih digitalnega stripa, o klasični in novi stripovski formi. Razkril bo tudi skrivnosti o tem, kako lahko pripovedovalec vodi in zavaja bralca.

 

ZVERINICE IZ STRIPA, striparsko-pripovedovalska animacija po motivih rezijanskih ljudskih zgodb
16.00–17.30, ŠTIHOVA DVORANA

zverinice iz stripa
Primerno za V4+, OŠ1
Pripovedujejo: Ana Duša, Špela Frlic in Rok Kušlan; avtorja stripa: David Krančan, Kaja Avberšek; animacija v živo: Andrej Štular;
glasba: Jelena Ždrale; produkcija: Kulturno društvo Pripovedovalski Variete in Stripburger / Forum Ljubljana; pogovor vodijo: Špela Frlic, Ana Duša in Andrej Štular

Najprej so bile Zverinice iz Rezije, zbirka rezijanskih živalskih pravljic, ki jih je ujel in udomačil etnolog Milko Matičetov. Stripburgerjevi striparji Kaja Avberšek, David Krančan in Andrej Štular so izbrali vsak svojo zgodbo in jo prevedli v strip. Pridružili so se jim pripovedovalci Ana Duša, Špela Frlic in Rok Kušlan ter glasbenica Jelena Ždrale in skupaj so rezijanske zgodbe prenesli na veliko platno. Nastala je striparsko-pripovedovalska animacija, ki jo sestavljajo tri zgodbe Bežimo, svet se podira, Leteča lesica in Grdina. Po predstavi sledi pogovor z gledalci o rezijanskih pravljicah, pripovedovanju s sliko in besedo ter animiranju s predmeti.

Več o Kulturnem bazarju:
http://www.kulturnibazar.si/