Gremo v Stockholm!

Mednarodni stripovski festival Stockholm, 6. – 8. maj 2016

Stripburgerjevim mednarodnim podvigom to pomlad še ni konca! Po dvakratnem gostovanju v Belgiji in obisku festivala Fumetto v švicarskem Luzernu se ekipa Stripburgerja tokrat odpravlja na Švedsko, in sicer na mednarodni stripovski festival v Stockholm.

Mednarodni festival stripa v Stockholmu (SIS), ki bo letos doživel svojo 17. edicijo, je že vrsto let pomemben akter razvoja in promocije stripovske ustvarjalnosti v Skandinaviji. Pomemben del festivala, ki ga organizira stripovska knjižnica Serieteket,  predstavlja založniški sejem, ki deluje kot osrednja platforma za povezovanje in sodelovanje različnih akterjev tako skandinavske kot mednarodne stripovske scene.

Sodelovanje na festivalu je za Stripburger še toliko pomembnejše, ker bo v kratkem pri švedski založbi Tusen Serier izšel tudi švedski prevod stripa Fino kolo Tanje Komadine, s Švedsko pa  nas povezujejo tudi ustvarjalne in prijateljske vezi s tamkajšnjimi strip ustvarjalci in ustvarjalkami, kot so npr. Anna Ehrlemark, Mattias Elftorp, Max Andersson, Lars Sjunnesson, Gunnar Lundkvist in Malin Biller, ki jih so tudi redni gostje na straneh revije.

Predstavitev dejavnosti uredništva Stripburgerja bo poleg izseka iz razstave Pozor, delo! in sejemske stojnice vključevala tudi javni pogovor o bogati zgodovini, založniških izzivih in razstavnih podvigih Stripburgerja, projekcijo animiranega filma Stripburger v gibanju v režiji Borisa Dolenca ter kratkih eksperimentalnih animiranih filmov Andreja Štularja.

Stripburgerjeve barve bosta v Stockholmu zastopala Tanja Skale (urednica) in Andrej Štular (stripavtor).

PROGRAM:
petek, 6. maj (17.00) – “Pozor, (malo) delo!”, otvoritev mini-razstave
Bibliotek Plattan + Serieteket, Kulturhuset Stadsteatern

sobota in nedelja, 7. – 8. maj (11.00 -17.00) –  predstavitvena stojnica na založniškem sejmu Small Press Expo
Kulturhuset Stadsteatern

sobota, 7. maj
(15.30) javna predstavitev revije in švedske izdaje  stripa Fino kolo
(16.30) projekcija kratkih animiranih filmov Borisa Dolenca in Andreja Štularja
Klarabiografen, Kulturhuset Stadsteatern