Gunnar Lundkvist: Klas Katt

Klas Katt Naslovnica-promo

Zgodbe legendarnega mačka iz hladnega Severa – Klas Katta!


Prevod iz švedščine: Danni Stražar
Zbirka Ambasada Strip #15, 2013, 128 str., A4-

12,00 Dodaj v košarico

Švedski stripavtor Gunnar Lundkvist (1958, Stockholm) je Stripburgerjev stari znanec, ki že od leta 1979 ustvarja stripe z glavnim likom, zamišljenim, tihim, otožnim in večno zaskrbljenim mačkom Klas Kattom. S svojim prvim albumom Klas Katt i Hell City (Klas Katt v Peklenskem mestu) začinjenim s črnim humorjem in melanholično pripovedjo je vplival na več generacij stripovskih avtorjev. Glavni lik iz njegovih stripov, Klas Katt, se je pojavil v 13 albumih. Leta 2012 je švedska založba Kartago objavila prvi del trilogije, 400-stransko zbirko, Klas Katt dricker kaffe (Klas Katt pije kavo), s Klasom Kattom v glavni vlogi.

Zbirka Klas Katt je izbor kratkih stripov, ki jih je Gunnar Lundkvist objavil v štirih knjigah: Klas Katt går vilse (Klas Katt se zgubi, 1990), Klas Katt och Olle Ǻngest (Klas Katt in Olle Ǻngest, 1992), Klas Katt Går till sjös (Klas Katt gre na morje, 2003), in Klas Katt i Vilda Västern (Klas Katt na Divjem zahodu, 2010). Ti stripi so kot poezija, z izrazito avtorskim pripovednim stilom, s kadri, ki so pogosto brez besedila in prikazujejo zgolj zaskrbljeni glavni lik, mačka Klasa Katta. Njegova malone robustna risba v črno-beli tehniki je običajno obdana le s črnino v ozadju, ki daje vtis, da bo ravnokar požrla osebni prostor glavnega lika in njega samega. Redki dialogi v stripih so običajno kratki, otožni in izražajo nezmožnost komunikacije. Zgodbe izpostavljajo nemočnega in v obupne situacije ujetega posameznika v sodobni družbi. Čeprav se zgodbe o Klasu Kattu na prvi pogled zdijo depresivne, so pravzaprav lepe, intimne, globoke in poetične pripovedi, ki zaradi specifičnega avtorskega pristopa lahko obstajajo le kot strip.

Gunnar Lundkvist je za svoje delo prejel več nagrad med njimi Adamson Award (1993) in Urhunden Award (2003) za najboljši švedski strip, ki jo je podelilo švedsko stripovsko združenje.

V Stripburgerju #62 (dec.2013) si lahko med drugim preberete tudi intervju z avtorjem.


Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Ambasada Strip #15 / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović.
Avtor: Gunnar Lundkvist.
Prevod iz švedščine: Danni Stražar.

Grafična oprema, oblikovanje črkovnih vrst, črkopis: Katja Kastelic in David Krančan.
Jezikovni pregled: Bojan Albahari.
Stripi so bili na Švedskem objavljeni v več knjigah: Klas Katt går vilse (Schultz förlag, 1990), Klas Katt och Olle Ǻngest (Schultz förlag, 1992), Klas Katt Går till sjös (Galago, 2003), Klas Katt i Vilda Västern (Kartago förlag, 2010).
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.
Distribucija: Buča knjigotrštvo.  Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.

Save