Igor Hofbauer: Mr. Morgen

IGOR HOFBAUER: Mr. Morgen
razstavi stripov in grafik
Mednarodni festival animiranega filma Animateka
www.animateka.si

 

ODPRTJE:
Galerija Alkatraz, Ljubljana
ponedeljek, 29. nov. 2021, od 18.00 // do 17. 12. 2021

Kinodvor, Ljubljana
ponedeljek, 29. nov. 2021, od 22.00 // do 5. 12. 2021

 

Po 14 letih se Igor Hofbauer, eden prodornejših in popularnejših hrvaških stripovskih avtorjev, ilustratorjev in grafikov, ponovno vrača v Galerijo Alkatraz. Tokrat tudi kot posebni gost in (med drugim) žirant festivala Animateka, katere celostna podoba je letos Hofbauerjevo delo. Publiki se bo predstavil s selekcioniranim pregledom opusa zadnjih let: originalne risbe in skice bodo osvetlile genezo in formo njegovega stripovskega izraza, za povrh pa se obeta še cvetober avtorjevih plakatov, grafik in ilustracij. Razstava se bo za čas Animateke raztegnila še v galerijo Kinodvora.

Hofbauerjevo (stripovsko) delo zaznamuje tipična postindustrijska ikonografija, v katero na prepričljiv način vpleta elemente undergrounda, zgodovinskih avantgard in različnih subkultur, a tudi popularne kulture in številnih drugih referenc, s čimer njegovo delo pogosto pridobiva nadrealistične in celo kaj bizarne dimenzije. Njegove stripovske zgodbe, ki jih navdihuje življenje v blokovskih soseskah Novega Zagreba, kjer Hofbauer živi, zaznamujejo nepredvidljivost, intrigantni obrati in svojevrstna misterioznost. Kot so izpostavili številni kritiki, se Hofbauerjev bogati opus, ki mu ne manjka mračnjaške duhovitosti in humorja, tako loteva izvirnega tematiziranja številnih protislovij in absurdov sodobnega posttranzicijskega življenja v jugovzhodni Evropi.

 

O AVTORJU:

IGOR HOFBAUER (1974, Zagreb) je eden ključnih akterjev hrvaške stripovske in ilustratorske scene. Po nekaj letih študija na zagrebški akademiji se je v celoti posvetil ilustriranju in oblikovanju. Močno je zaznamoval vizualno identiteto zagrebške klubske scene: za klub Močvara (in kasneje še za mnoge druge naročnike po Evropi) je oblikoval kopico koncertnih plakatov, ob tem pa še številne ovitke zgoščenk in knjižnih naslovnic. Občasno deluje tudi kot scenograf v gledališčih ter na nacionalni televiziji. V letu 2008 je pri zagrebški založbi Otompotom in portugalski založbi Chili Com Carne izdal svoj prvi stripovski album Prison Stories, sledilo mu je še več albumov, kot so denimo Mister Morgen, Inspektor Gürtel … Trenutno pripravlja nov album, ki bo naslednje leto izšel pri francoski založbi L’Association. Živi in ustvarja v Zagrebu.

 

FOTO UTRINKI Z ODPRTJA (foto: DK)


Producent razstave: Stripburger/ForumLjubljana v sklopu Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka.
Koprodukcija: KUD Mreža, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, Kinodvor

Vizualni material za novinarje je na voljo TUKAJ >>