Robert Crumb: KAFKA

O življenju in delu Franza Kafke v stripu kultnega ameriškega risarja Roberta Crumba!


LUD Literatura in Stripburger/Forum Ljubljana, zbirka Litera Picta, januar 2010, 176 str., 12 €
RAZPRODANO

Stripovski album KAFKA je druga knjiga v zbirki Littera picta, ki je posvečena srečevanju stripa in literature. Po Steklenem mestu, ki sta jo po romanu Paula Austerja ustvarila Paul Karasik in David Mazzucchelli, je tokrat na vrsti delo kultnega ameriškega strip avtorja Roberta Crumba, ki je album soustvaril z Davidom Zane Mairowitzem.

Kafka je delno biografija Kafkovega življenja, delno stripovska priredba del znamenitega pisatelja. Knjiga, ki je več kot samo učbeniška predstavitev pisatelja in njegovega opusa. Strip, ki temeljito opiše in oriše Kafkovo življenje in delo. Kafka ima vse značilnosti umetniškega dela, ki nam pokaže, kaj se lahko zgodi, ko umetnik sreča in vsrka vase drugega umetnika. Crumbove nenavadne risbe dodajo novo vznemirljivost Kafkovim nenavadnim zgodbam.

 

O AVTORJIH:
ROBERT CRUMB
Ameriški stripar in ilustrator, znan po svojem prepoznavnem in izvirnem riskarskem slogu ter kritičnem in satiričnem pristopu do ameriškega vsakdanjika. Njegovi stripi med drugim obravnavajo teme spolnosti, drog, bohemskega življenja in osebnih težav. Med njegove najbolj znane like sodita Fritz the Cat in Mr. Natural, med izdaje pa serija Zap Comix, katere prva številka je izšla leta 1968 in s katero se je uradno rodil underground strip. Kritičnost, groteskna risba in ‘neprimerne’ teme so značilnosti Crumbovega stripov, s katerimi je avtor postal priljubljen najprej na domačih tleh, kmalu za tem pa še v svetovnem merilu. Priredba Kafke je prva knjižna objava Crumbovega dela v slovenščini.

DAVID ZANE MAIROWITZ
Ameriški pisatelj in dramatik, njegove radijske igre so bile predvajane v več kot dvajsetih državah po svetu. za svojo radiofonsko opero Voluptuous tango je med drugim prejel Sony Prize. Poleg priredbe Kafke je pripravil tudi priredbo za stripovsko knjigo o Camusu. Je soustanovitelj revije International Times.

Save