KAJA AVBERŠEK IN STEFANO RICCI: Skrivnosti in risani zvok

27. marec – 5. maj 2014, Gorenjski muzej, Kranj

Združenje Vivacomix iz Pordenona in revija Stripburger v okviru projekta ŽIVEL STRIP! vsako leto razpišeta mladinski nagradni natečaj za strip in animacijo. S stripovskimi liki skozi natečaj izpostavljamo tudi dva avtorja iz obeh dežel: tokrat slovensko stripavtorico in ilustratorko Kajo Avberšek ter italijanskega stripavtorja, grafika, ilustratorja in urednika Stefana Riccija. Za navdih sta udeležencem tokrat služila Pojoči kralj Kaje Avberšek in Skrivnostna krogla Stefana Riccija.

Na razstavi v Gorenjskem muzeju je poudarek na grafičnem opusu Stefanna Riccija, medtem ko bo Kaja Avberšek razstavila dela, vezana na obsežnejši projekt z naslovom Pojoči grad, ki ga je ob pomoči sodelavcev soustvarila z glasbenikom in raziskovalcem zvoka Petrom Kusom. Kaja Avberšek je predstavila tudi svoj novejši projekt Živalska farma, stripovsko stensko poslikavo s kredami, ogljem in šablonami.

kranj15

rk13

kranj01

_DSC9603

kranj14

kranj00

kranj12

kranj04  kranj02

kranj16  kranj07

kranj08

kranj09

KAJA AVBERŠEK (1983, Slovenj Gradec) je ilustratorka, oblikovalka in avtorica stripov. Za diplomsko delo na ALUO v Ljubljani Zapiski in zariski z Azorskih otokov, ki so ga objavili na Portugalskem, je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Je članica uredniškega odbora revije Stripburger in avtorica dveh knjižnih publikacij: Pojoči grad, priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu (2010) in Igrišče, mini priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu (2011). Ustvarila je likovne podobe za lutkovne predstave v režiji Petra Kusa Izgubljeni ton (2010), Pojoči grad (2011) in Gozd raja! (2012). O sebi pravi, da rada pleše, peče kekse in uporablja staroslavne slovenske besede.

STEFANO RICCI (1967, Bologna) je stripavtor, ilustrator, grafik, urednik in predavatelj. Njegova prva knjiga Dottori (Metrolibri) je izšla leta 1989, zbirka Depositonero pa povzema skoraj celotno Riccijevo grafično produkcijo. Njegove kratke zgodbe in ilustracije so bile objavljene na straneh antologij Avoir 20 ans en l’an 2000 (Autrement), Algerie, la douleur et le mal (Amok/BD BOUM), večkrat pa tudi revijah Black ter Bang!. Ricci ustvarja tudi za gledališče, za ples in film, pri čemer vselej izhaja iz risbe. Z Giovanno Anceschi urejata zbirko Edizioni Grafiche di Squadro (Bologna) in revijo MANO fumetti scritti disegni. Je tudi umetniški vodja revije Bianco e Nero (CSC Rim). Strip in sodobno grafiko poučuje na fakulteti DAMS v Gorici, na hamburški Univerzi uporabnih umetnosti pa predava risbo. Ustvaril je tri romane v stripu: Tufo (besedilo Philippe de Pierpont, Granata Press, 1994, Amok 1996), Anita (besedilo Gabriella Giandelli, Kappa edizioni in Fréon 1998) ter La Storia dell-Orso (Futuropolis/Coconino Press, 2013).

Odpiralni čas: tor.‒ned., 10‒18.00.

produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana

koprodukcija: Gorenjski muzej, RogLab