Izar Lunaček: Knjiga Oklepaj / Metuljeve sanje

Knjiga Oklepaj: Metuljeve sanje
Zgodba o materialistični želvi in filozofskem polžu – v tretjem stripovskem albumu Izarja Lunačka.

zbirka Republika Strip #9, nov. 2007, A4 -, 128 čb str., 8 €

Oklepaj je zgodba o revolucionarnem polžu, ki pridiga osvoboditev od privatne posesti, ko pa sreča materialistično želvo s strastno navezanostjo na svoj oklep, se vrtiljak norih dogodivščin v svetu živali z zunanjim ogrodjem začne.

Oklepaj je luč sveta prvič ugledal kot ozka pasica časopisnega stripa. Ko je bil pregnan iz svojega papirnega brloga, se je le še bolj razrasel in sčasoma ponovno oživel v obliki razkošne celovečerne knjige. Rojstvo in življenjske preizkušnje; smrt in ponovno vstajenje; ljubezen in starševstvo: vse to čaka mladega želvaka na straneh zvezanih med te platnice. Njegovo usodo je nasanjal mimoidoč metulj, bralec pa se bo moral v rodoslovno deblo živalskih vrst in hierarhije krilatih angelov uvrstiti sam.

V albumu Knjiga Oklepaj: Metuljeve sanje glavnega junaka spremljamo od rojstva do smrti, v onostranstvo in na poti nazaj, vse do nepričakovane zaljubljenosti in starševstva. Njegovo popotovanje spremljajo neobvezujoče meditacije o naravi, umetnosti, ljubezni, življenju, vesolju in sploh vsemu. Zgodbo je Izar Lunaček postavil v trodelno kompozicijo in dvodelen okvir. Na kar 128 črno-belih straneh, ki vseskozi preizkušajo meje tradicionalne stripovske pripovedi in segajo od klasičnih stripovskih mrežnih postavitev do razkošnih dvostranskih multifiguralnih kompozicij, sledimo sluzavim sledem nadvse svobodomiselnega polža.

Izar Lunaček dela doma, živi pa na potovanjih na vseh pet kontinentov srednjega sveta. Rojen je v porodnišnici, že dvakrat ali trikrat pa je umrl ali zaspal na straneh svojih stripov. V deževnih pragozdih se zaradi anatomske deviacije hrbtenice v levo zadržuje pretežno v podrastju. Rad ima živali z zunanjim ogrodjem, zdravnike in druge zapostavljene oblike življenja.


Save

Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Republika Strip #9, november 2007, cena: 8 €.
Gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović.
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica.
Izdajo te publikacije je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo RS.
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za informacije in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.
Save