Krik ljudstva in 150 let pariške komune

NAPOVEDUJEMO:
Tardi & Vautrin: Krik ljudstva
Ambasada Strip #26, prevod: Suzana Koncut

18. marca obeležujemo obletnico pariške komune: pred točno 150 leti so ljudske množice prevzele  – in si vzele nazaj – oblast v mestu.

V sodelovanju z Založbo ZRC bomo to pomembno obletnico obeležili s prevodom monumentalnega dela Krik ljudstva (orig. Le Cri du Peuple), ki ga je po adaptaciji istoimenskega romana francoskega romanopisca in filmskega ustvarjalca Jeana Vautrina ustvaril priznani stripovski mojster Jacques Tardi. S svojo značilno risarsko virtuoznostjo je na izviren način osvetlil revolucionarno obdobje v Parizu pomladi leta 1871. Strip tako odpira dragocen razmislek o zgodovinskem pomenu (in mitu) pariške komune pa tudi današnjih družbeno-ekonomskih neenakostih in možnostih upora proti krivicam in nevzdržnosti trenutnega sistema.

Strip je originalno izšel v 4 albumih, slovensko izdajo pa načrtujemo v 2 knjigah – prvi del bo izšel jeseni 2021, drugi del pa v začetku leta 2022. Strip bo prevedla Suzana Koncut.


Strip bo izšel s s podporo Programa za pomoč pri izdaji knjig, ki ga izvaja Francoski inštitut, in Javne agencije za knjigo RS.