Le Dernier Cri: Mondo DC

Festival stripa Tinta
Le Dernier Cri: Mondo DC
razstava tiskov in stripov
Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Ljubljana
ODPRTJE: petek, 6. oktober, ob 21.00 /do 3. 11./

 

V sklopu festivala Tinta pripravljamo gostovanje znamenite francoske grafične underground založbe Le Dernier Cri. Z domicilom v Marseillu je Le Dernier Cri osredotočena na izdaje raznolikih grafičnih monografij (tudi stripov) in vsakovrstnih tiskov, pri čemer pa občasno producirajo tudi animirane ter igrane filme. Založba se programsko napaja pri bogatem izročilu undergrounda in t. i. art brut umetnosti ter različnih subkultur. Njeni glavni protagonisti so povečini izšli iz francoske oziroma pariške punkovske scene 80. in 90. let prejšnjega stoletja, kasneje pa so v program vpeli tudi številne avtorje iz mednarodnega okolja. Založba je specializirana za sitotiske; značilna za njene izdaje je uporaba izredno živahnih barv, svojevrstne čutnosti in zanimanje za detajle – gre za zavesten naslon na izročilo estetike art brut, aplicirane na področja stripa, ilustracije ter animacije. Značilna ikonografija, ki prihaja iz te založniške hiše, temelji na podobah, ki so hkrati zapeljive in odbojne, kar pa navsezadnje velja tudi za samo vsebino, ki ji ne manjka provokativnosti.

Na razstavi v Galeriji Alkatraz bo predstavljen pester izbor iz bogate umetniške zapuščine Le Dernier Cri, kjer so od ustanovitve leta 1993 izdali preko 300 knjižnih naslovov, ob tem pa še nepreštevno količino različnih drugih tiskov, predvsem grafik (posterjev), zvočnih nosilcev in animiranih filmov. Odprtja razstave se bo udeležil tudi eden od ustanoviteljev in gonilna sila Le Dernier Cri, stripar in grafik Pakito Bolino.

Založba, v okviru katere izhaja tudi revija Hôpital Brut, sodeluje s številnimi umetniki iz Evrope, obeh Amerik ter Japonske; med njenimi varovanci je tudi slovenski umetnik Vasja Lebarič, ki bo odprtje razstave podkrepil z enkratnim dogodkom v bližnjem studiu Grejpfrut.

Razstava bo na ogled do 3. 11. 2023.

Odpiralni čas galerije Alkatraz: pon.–pet.: 11.00–19.00, galerijalkatraz.org


foto: DK

 

 


produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana
koprodukcija: KUD Mreža