Matej Kocjan Koco: Maček Omar

Rimana stripovska slikanica za otroke o pripetljajih navihanega mačka.


zbirka Minimundus #4, feb. 2009, 96 str., 6 €
SKORAJ RAZPRODANO!
Za naročila pišite na: burger@mail.ljudmila.org

V Mačku Omarju je prekaljeni stripar Matej Kocjan – Koco zamenjal pero in tuš za računalniško miško: rezultat tega eksperimenta je 96. stranska slikanica za otroke o pripetljajih navihanega mačka. Poleg krotenja vektorskih krivulj se Koco v njej predstavlja v še eni veščini, v kateri ga doslej nismo poznali: poeziji namreč, ki jo je soustvaril s Špelo Oberstar.

Maček Omar, je radoživ maček, ki iz igrive radovednosti povzroča škodo in se obenem neodgovorno izogiba posledicam svojih dejanj. Zato ga na koncu vsake dogodivščine čaka pravična kazen. Kot ljudje se tudi Omar naveže na različne predmete v svojem domu. Rdeči kavč je njegov najbolj priljubljen prostor počitka, brušenja kremljev, telovadbe, raziskovanja aerodinamike in še česa. V svojem raziskovanju, odkrije tudi neznan, neskončnen in nepredvidljiv svet, ki se začne pred vrati stanovanja, v katerem domuje. Čeprav je spoznavanje novosti mikavno in navdušujoče, novi svet in svoboda vzbujata strah pred neznanim in lastno ranljivostjo.

MATEJ KOCJAN – KOCO (1978, Koper) je diplomiral na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer likovna pedagogika. V obdobju od leta 1998 do 2003 je kot član uredništva revije Stripburger aktivno sodeloval pri ustvarjanju revije in drugih dejavnosti uredništva. Od leta 2004 združuje poklic učitelja strokovnih predmetov na oddelku umetniške gimnazije na Gimnaziji Koper in samostojnega ustavrjalca, risarja stripov in ilustratorja. Kot strip avtor sodeluje pri številnih projektih revije Stripburger, nazadnje v zelo uspešnem projektu Honey Talks – comics inspired by painted beehive panels. Leta 2005 je pri Forum Ljubljana, v zbirki Republika Strip, izšel njegov prvi samostojni strip album Pagatova izpoved. Koco je samostojno razstavljal predvsem v Sloveniji, v tujini pa predvsem na skupinskih razstavah.


SaveAvtor risbe in besedila: Matej Kocjan / soavtorica besedil: Špela Oberstar / posebna izdaja revije Stripburger / zbirka Minimundus / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović / oblikovanje: Matej Kocjan / izdajatelj: Forum Ljubljana / tisk: Medium d.o.o., Žirovnica / naklada: 500 / obseg: 96 str. / februar 2009.
Izdajo sta sofinancirala Ministrstvo za kulturo RS in MOL – Oddelek za kulturo.