Marko Kociper: Butalci v mestu

Marko Kociper: Butalci v mestu
stripovska razstavna intervencija / festival stripa Tinta 2022
več lokacij v javnem prostoru, Ljubljana
NA OGLED: 29. 9.–29. 10. 2022

 

Znameniti Butalci Frana Milčinskega postajajo v teh norih in poneumljenih časih vedno bolj aktualno čtivo in tako smo jih pri Stripburgerju prevedli še v stripovsko obliko (Butalci v stripu, Forum Ljubljana, 2020). Projekt, ki ga je zakrivil stripar Marko Kociper, je v letošnjem letu dobil še nadaljevanje – izdajo drugega albuma, Butalci v stripu 2, ki prinaša novo vizualno preobleko starih butalskih peripetij, bo tokrat pospremila še razstava, ki bo v sklopu festivala Tinta na ogled na več lokacijah v prestolnici.

Razstava v javnem prostoru sestoji iz niza petih figurativnih postavitev, izrezanih iz lesenih plošč. V sodelovanju z Miho Zupanom je avtor zasnoval več parov oziroma posameznih likov iz znamenitega knjižnega dela, ki vzpostavljajo dialog z mimoidočimi. Kompozicije prinašajo vsakovrstne aluzije na sodobnost, predvsem pa dobro mero vizualnega humorja, ki ga je Kociper mojstrsko vpel v dano snov.

In še tole: prvim dvajsetim, ki najdejo in poslikajo vseh pet razstavnih postavitev, fotografije pa pošljejo na core@mail.ljudmila.org, obljubljamo brezplačen izvod novoizdane knjige, okrancljane z lastnoročnim posvetilom avtorja.

 

O AVTORJU:
MARKO KOCIPER
(1969) je na stripovsko sceno vstopil sredi 90. let, ko je kot samouk hitro pritegnil pozornost s svojo risarsko bravuroznostjo. Izdal je več stripovskih albumov, svoja dela pa objavil v številnih publikacijah (Stripburger, Apokalipsa, Mladina, Literatura …); med letoma 2005 in 2012 je stripe tedensko objavljal tudi v reviji Polet. Za svoje delo je prejel delovno štipendijo ZDSLU. Njegova dela so bila razstavljena na številnih stripovskih festivalih in drugih kulturnih prizoriščih.

 

foto: dk


Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana.
V sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in Kinom Šiška.