Marko Kociper: Jazbec in tretji svet. Ogenj v očeh

Kociper_Ogenj_v_oceh_web

Naš stari znanec Jazbec se vrača – prvi del druge trilogije!


Zbirka Republika Strip #27, maj 2019, barvna naslovnica, 72 čb str., A4.

7,00 Dodaj v košarico

Prvi del druge trilogije! Naš stari znanec Jazbec se vrača s še bolj žarečim ognjem v očeh in s tisto neugnanostjo, zaradi katere ga imamo radi. Tokrat se sreča z nenavadnimi hibridi, ki niso ne vesoljci ne ljudje, a tudi kaj drugega ne. Ob tem prvič začuti klic očetovstva. Skrivnostno bitje iz džungle Jazbecu ukrade srce, posledično pa še večni ogenj in meso, bistvena elementa preživetja, zato Jazbecu ne preostane drugega, kot da se ju odpravi iskat. Na svoji poti se sreča s starimi in novimi ljubeznimi, prijatelji in sovražniki ter se sprehodi skozi različne dimenzije.

Marko Kociper (1969) se je po zaključku prve trilogije lotil nove trilogije, saj se je Jazbec že v prvem delu odločil živeti večno. Tudi tokrat je poskrbel za strip, poln odbitih dogodivščin, v katerem se skozi vešče izrisano stripovsko zgodbo prepletajo stalnice njegovih stripov: erotika, satira in humor. Branje polno akcije!

IZ DOSJEJEV KOCIPER:

Kociprov album Podgana postreže s tremi zgodbami po literarnih predlogah slovenskih avtorjev.

Strip Dika temelji na zgodbi Vinka Möderndorferja, ki je izšla v zbirki kratkih zgodb z naslovom Tarok pri Mariji. Zgodba govori o snažilki, ki se prostituira, in o sosedu, slikarju, v katerega se ta zaljubi. Album se zaključi z nadrealističnim Reality Showom Tomislava Vrečarja.

Jazbec in ostali svet  je zbirka zgodb, ki temeljijo na pripovedkah severnoameriških Indijancev, očividno pa jih je avtor cepil z lokalnim duhom. Čeprav Kociprov stripovski svet poseljujejo antropomorfni živalski liki in vesoljci (ljudje z zvezd), imamo namreč občutek, da nismo daleč od našega tukaj-in-zdaj. Prvi del istoimenske trilogije.

Jazbec in otok mrtvih  je drugi del trilogije, v središču dogajanja pa je kajpak zopet Jazbec, ničkaj kreposten lik – zabušant, ženskar in neskromen pivec. Njegove slabosti so dokaj ljudske, in tudi zato vzbuja nemalo simpatij. Spoznamo se tudi z njegovo druščino.

Jazbec in puščavska roža je tretji del trilogije, v katerem Jazbecu pot preseka prelestna deklica, ki zmeša vse štrene, vendar ravno prav, da se trilogija lahko nadaljuje v novo trilogijo.

Sveta jeza. Pridiga je pesem v prozi, ki jo je Vinko Möderndorfer spisal leta 2010. Marko Kociper je Sveto jezo preobrazil v stripovsko pripoved in vizualno še dodatno začinil literarno že tako sočen prikaz našega družbenega stanja.


Scenarij in risba: Marko Kociper / zbirka: Republika Strip 27 / gl. in odg. urednica zbirke Republika Strip: Katerina Mirović / jezikovni pregled: Ana Bogataj / grafično oblikovanje: Katja Kastelic / uredila: Katerina Mirović / posebna izdaja revije Stripburger / izdajatelj: Forum Ljubljana / obseg: 76 strani / maj 2019 / tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica  / cena: 7 €
Izdajo te publikacije je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.