Marko Kociper: Jazbec s prijatelji

razstava stripov in ilustracij
6.11. – 6.12. 2015,
galerija Šivčeva hiša, Radovljica

kociper_jazbec_01_04

Razstava “Jazbec s prijatelji” se osredotoča na stripovski opus in ilustracije, nastale v zadnjem obdobju, obsega pa tako dela, ustvarjena za najmlajše, kot tudi dela za odraslo publiko, katerih glavni liki so antropomorfne živali.
Segment razstave, namenjen malčkom, sestoji iz ilustracij za knjigo izvirnih dramaturških besedil Vinka Möderndorferja z naslovom Gledališče otroke išče, ter didaktičnih in satiričnih podob živali, ki jih je Kociper izvedel za Tehniški muzej Bistra. Slednje so nastale ob seriji razstav, s katerimi skušajo v muzeju ozavestiti človekov odnos do divjih živali, ki jih običajno imamo za človeku nevarne. Ilustracije se izogibajo ustaljenim predsodkom do živali, pri čemer želijo slednje približati predstavnemu svetu mlajših obiskovalcev. Pri obeh segmentih razstave imamo opravka z deli, ki s tenkočutno obravnavo predlog gledalca pritegnejo in ga uvedejo v dano tematiko.
Sklop, namenjen odrasli publiki, je posvečen stripovskim prigodam znamenitega Jazbeca, junaka, ki ga avtor že več let uporablja pri svojih hudomušnih in provokativnih stripovskih zgodbah. Satirične pripovedi o Jazbecu so zasnovane na legendah severnoameriških Indijancev, avtor pa jih je prilagodil domačemu prostoru in današnjemu času. Jazbec je zabušant, ženskar in neskromni pivec, hkrati pa tudi velik borec za pravice malih ljudi. Novejši stripovski pripovedi z naslovom Jazbec in otok mrtvih in Sveta jeza tako ponujata uvid v avtorjevo novejšo produkcijo, umeščeno v celostno ambientalno zasnovo, ki jo je zasnoval Andrej Štular.

V Jazbečev svet in dogodivščine nas bo na odprtju vpeljal dr. Savčenko, ki je znan po svojih razkritjih Plastosov, raziskovanju Utopie Porcine, v zadnjem času pa se je razkril kot izjemen poznavalec Jazbečevega življenja, ostalega sveta in otoka mrtvih.

Marko Kociper je ustvaril 7 samostojnih albumov: Svinjsko dobrih osem let (MKC Koper, 2000), pri Stripburgerju pa so izšli še albumi Podgana (2002), Dika (2005), Jazbec in ostali svet (2009), Roza via Kociper: Strip je že vredu mama (2010), Sveta jeza (2012) ter Jazbec in otok mrtvih (2014).

Razstava bo na ogled do 6. decembra 2015.
Odpiralni čas: torek ̶ nedelja 10.00 ̶ 12.00 in 16.00 ̶ 18.00.

kociper_volk07kociper_ris012kociper_gledalisce_tebe_isce_01  kociper_gledalisce_tebe_isce_02kociper_jazbec_01 jazbec05

Utrinki iz otvoritve razstave:

kociper_sivceva_hisa002

dr. Savčenko

kociper_sivceva_hisa006

kociper_sivceva_hisa005

kociper_sivceva_hisa003

Marko Kociper

kociper_sivceva_hisa001

kociper_sivceva_hisa007

Andrej Štular in dr. Savčenko

Koprodukcija: Muzeji občine Radovljica.