Martin Ramoveš Band: Nesojeni kavboji, glasbeni album v stripu

Deset krajših zgodb, ustripljenih pesmi s priložene zgoščenke Martin Ramoveš Banda, ki skozi oči umetnika drzno obravnavajo različne družbene anomalije!


Forum Ljubljana in Radio Študent, 2014
zbirka O #13,
80 str., B5 / dolžina: 46:12 min

12,00 Dodaj v košarico

Martin Ramoveš je sin slovečih staršev: gospoda Rokenrola in gospe Vizualne umetnosti. Izjemno je vešč v različnih medijih in umetnostih: zanj sta značilni izrazita avtorska poetika in močna izraznost, ki ju včasih predstavi v stripovski obliki, spet drugič pa jo posreduje skozi rokenrolovsko in bluesovsko glasbo Martin Ramoveš Banda. Leta 2006 je s stripom Moč volje zmagal na Stripburgerjevem natečaju Živel strip! in od tedaj naprej redno prispeva krajše stripe za revijo.

Nesojeni kavboji prinašajo deset krajših zgodb, ustripljenih pesmi s priložene zgoščenke, vsaka pa skozi oči umetnika obravnava neko družbeno anomalijo. Zato ne preseneča zanj značilen ekspresiven in grafičen slog risanja, ki bralcu ne prizanaša: Nesojeni kavboji so polni drznih potez, jasno posredovanih sporočil in stripovske montaže, ki deluje. Poleg vizualne ravni je Martin Ramoveš močan tudi v besedilni izraznosti, ki na lirično silovit način soustvarja atmosfero in zgodbe pelje naprej. Izdaja Nesojeni kavboji nam predstavlja celovit ustvarjalni univerzum avtorja z njegovim bendom Martin Ramoveš Band.

Energični blues, kantavtorska nabritost in grenki rock, vse to s pridihom trših strun countryja, so koordinate glasbe, ki jo igrajo člani zasedbe Martin Ramoveš Band. Ti so še kot trio z glasbenimi gosti pred dvema letoma izdali ploščo Zvok dežele, dandanes pa muzicirajo kot šestčlanski kolektiv, ki v značilnem avtorskem jeziku združuje bolj prefrigane vložke s še vedno zelo komunikativno in dinamično rock godbo. Obkrožili so že širno slovensko klubovje, sedaj pa se skupaj podajajo tudi med stripovske podobe.

V svojem avtorskem ustvarjanju nadaljujejo tradicijo družbenokritičnih not bluesa in rocka ter reflektirajo perspektive konkretnega človeka. V impresijah podajajo njegove aktualne, iz tega prostora in časa vznikle dileme in govorijo kot predstavniki generacije, ki v tem družbenozgodovinskem trenutku nosi največje breme in odgovornost do svojega časa. Blues je pač občutenje, ki ga vedno znova proizvaja veter zgodovine in katerega v tem trenutku hudo suvereno zastopa Martin Ramoveš Band.


SaveAvtor: Martin Ramoveš / oblikovanje: David Krančan in Martin Ramoveš / uredila: Tanja Skale / za RŠ: Robert Mohorič, v.d. direktorja / besedili na zavihkih: Bojan Albahari, Anže Zorman / posebna izdaja revije Stripburger / zbirka O / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović / izdajatelja: Forum Ljubljana in Zavod Radio Študent / obseg: 80 str. / dolžina: 46:12 min / tisk: Medium d.o.o., Žirovnica / maj 2014.
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.