Martin Ramoveš: Kontrabantarji

Svojevrstni poljanski vestern, poln tragičnih, a poetičnih usod, napetih nočnih prizorov ter akcije!


Zbirka Republika Strip #30, nov. 2021, 56 čb str., A4, mehka vezava

10,00 

 

Kontrabantarji so svojevrstni poljanski vestern, ki v temačni atmosferi ekspresivne risbe s črnim tušem pred nas postavlja razburkano dogajanje v Poljanski dolini nad Škofjo Loko v času rapalske meje, ko je v teh krajih cvetelo tihotapstvo. Zaradi vsesplošne krize v 30. letih 20. stoletja, velikih dolgov ali grunta, ki ga je zaigral pri kartah, se je marsikdo od tamkajšnjih prebivalcev odločil za to tvegano početje oziroma je bil vanj na nek način celo prisiljen. Čez mejo so tihotapili sladkor, kavo, jajca, vžigalice, karbid, saharin, les ter celo konje. Vse to so lahko na italijanski strani prodali za nekajkrat višjo ceno, kar pa so lahko plačali tudi z življenjem. Strip tako temelji na resničnih dogodkih, v njem pa ne manjka tragičnih, a poetičnih usod, napetih nočnih prizorov ter akcije.

Stripar, pevec in kitarist Martin Ramoveš (1989) je zavzet raziskovalec izraznih možnosti poezije, glasbe in stripa ter kombinacije teh medijev. Glasbenem prvencu Zvok dežele (2012) so sledili glasbeni albumi v stripu: Nesojeni kavboji (2014), Astronomi (2017) in Rob: Zbadljivi poet v stripu in glasbi (2019), v katerem je predstavil življenje in delo Ivana Roba. Vsak od njegovih stripov je narisan v nekoliko drugačnem, a vedno avtorsko prepoznavnem ter pogosto ekspresivnem črno-belem slogu, kar velja tudi za stripovski album Kontrabantarji. Pri pisanju scenarija zanj je sodeloval tudi Janez Ramoveš (1965), pesnik samosvojega izraza in Jenkov nagrajenec, ki velik del svojih pesmi zapisuje v poljanskem narečju. V njih je pogosto prikazan motivni svet njegove domače Poljanske doline nad Škofjo Loko, kjer se dogaja tudi strip Kontrabantarji. Spremno besedo k stripu je napisal Peter Kisin.

 

 

PREMIERNA PREDSTAVITEV STRIPA:
Razlita Tinta | KONTRABANTARJI

ponedeljek, 22.  november 2021, ob 20.00  / Kino Šiška (dvorana Komuna), Ljubljana

O stripu in švercanju so se pogovarjali: stripar in glasbenik Martin Ramoveš, ki je razburljivo zgodbo prelil v črno-beli svet stripa, Janez Ramoveš, pesnik in soavtor scenarija, ter Peter Kisin, pisec spremnega besedila. Pogovor je moderirala Pia Nikolič.

 


risba: Martin Ramoveš / scenarij: Martin Ramoveš, Janez Ramoveš / spremna beseda: Peter Kisin / uredili: Ana Bogataj in Tanja Skale / grafično oblikovanje: Boštjan Pavletič / jezikovni pregled: Ana Bogataj / gl. in odg. urednica zbirke Republika Strip: Katerina Mirović / posebna izdaja revije Stripburger / izdajatelj: Forum Ljubljana / obseg: 56 strani / tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica / cena: 10 € / november 2021

Izdajo te publikacije je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.

Vizualni material za novinarje je na voljo TUKAJ.