MINIMUNDUS

MINIMUNDUS
skupinska razstava stripov za otroke / 30 let Stripburgerja / festival stripa Tinta 2022

Galerija Simulaker, Novo mesto
ODPRTJE: torek, 11. oktober, ob 19.00 / do 4. 11.

Spremljevalni program:
VODSTVO: četrtek, 20. 10. 2022, ob 18.00
POGOVOR Z AVTORJI:  četrtek, 20. 10. 2022, ob 19.00 / atrij Knjigarne Goga

 

S skupinsko stripovsko razstavo se festival Tinta seli tudi med dolenjske griče: v novomeški Galeriji Simulaker se ob tokratni festivalski ediciji obeta stripovska poslastica za najmlajše, ki nosi ime po istoimenski Stripburgerjevi knjižni zbirki. Izdaje Minimundusa, namenjene otroški publiki, so praviloma zasnovane v klasični stripovski formi, a vendar se med njimi najdejo tudi bolj eksperimentalna dela; zasnovane so tako na izvirnih scenarijih kot predelavah ljudskega slovstva in literarnih del, posamični albumi iz zbirke pa so bili deležni tudi več priznanj in nagrad.

Na razstavi sodeluje pet avtorjev oziroma avtoric; slednja tako ponuja prav toliko avtorskih poetik oziroma pripovednih strategij. Zaokrožen in selekcioniran izbor vrhunske stripovske produkcije za najmlajše, kjer bo moč videti tako originale kot skice in še razno drugo gradivo, umanjkal pa ne bo niti bralni kotiček, je zasnovan kot celostni ter seveda igriv prostorski ambient, ki bo zagotovo navdušil tako ciljno publiko kot njihove starše. Projekt, ki izpostavlja različne pristope k stripovskemu ustvarjanju in predstavljanju v galerijskem prostoru, tako spodbuja bralno kulturo, obenem pa služi tudi k popularizaciji in promociji stripovskega ustvarjanja.

S svojimi izbranimi stripovskimi albumi se predstavljajo: Andrej Štular (Bežimo, svet se podira; Medved), Saša Kerkoš (Fimipidipi), Maja Kastelic (Muren muzikant), Igor Šinkovec (Lovska sreča) ter David Krančan (Grdina).

V četrtek, 20. oktobra 2022, bo potekalo tudi vodstvo po razstavi, ki mu bo sledil pogovor z avtorji v atriju novomeške Knjigarne Goga.

FOTO UTRINKI Z ODPRTJA RAZSTAVE (foto: dk):


SPREMLJEVALNI PROGRAM:

JAVNO VODSTVO PO RAZSTAVI MINIMUNDUS
četrtek, 20. 10, 2022, ob 18.00 / Galerija Simulaker, Novo mesto

Pridružite se nam na vodenem ogledu stripovske razstave Minimundus v Galeriji Simulaker z avtorji in kuratorico razstave Katerino Mirović, tudi glavno urednico Stripburgerjeve zbirke Minimundus, namenjene najmlajšim ljubiteljem stripa.

 

STRIPI ZA OTROKE: POGLED OD BLIZU
pogovor z avtorji
četrtek, 20. 10, 2022, ob 19.00 / atrij Knjigarne Goga, Novo mesto

Andrej Štular, David Krančan in Igor Šinkovec so v zadnjih letih domačo stripovsko zakladnico obogatili za več raznolikih in izvirnih del za otroke. Na pogovoru v atriju Knjigarne Goga nam bodo povedali več o svojem stripovskem ustvarjanju, še posebej pa o delih za najmlajše bralce.

 


Produkcija: Forum Ljubljana
Koprodukcija: Zavod LokalPatriot, Knjigarna Goga.
odpiralni čas galerije: tor.–pet.: 15.00–19.00, sob.: 10.00–14.00
Pogovor je del programa bralne kulture revije Stripburger, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.
Vizualni material za novinarje je na voljo tukaj.