Julie Doucet: Moj newyorški dnevnik

Julie Doucet: Moj newyorški dnevnik

Sočen stripovski ‘umetničin mladostni portret’ – obvezno čtivo za vse stripovske voajerje, opravljivke in sladokusce!


Prevod: Bojan Albahari
Zbirka Ambasada Strip #11, marec 2012, 96 str.

12,00 Dodaj v košarico

Julie Doucet je kanadska striparka in prejemnica nagrade Harvey za najboljšega novega avtorja/avtorico. Njena stripovska pot se je začela po končani akademiji s samostojnim ustvarjanjem kontroverznega fotokopiranega zina Dirty Plotte, širšo stripovsko sceno pa je nase opozorila s stripi v Crumbovi reviji Weirdo. Julie Doucet velja za najbolj vplivno avtorico sodobnega stripa.

Moj newyorški dnevnik je njeno prvo daljše delo, v katerem opisuje in orisuje svoje zgode in nezgode v New Yorku, kamor se je preselila po končanem študiju v Montrealu.

Najprej spoznamo začetke njenega oblikovanja kot umetnice na likovni akademiji in njene nerodne poskuse socializacije ter odnosov z moškimi. Bralec dobi občutek, da nenehno hodi po robu ‘normalnega’, saj se zdi, kot da prav privlači samo neke čudake, neprilagojence in druge posebneže.

Življenje pri njenem newyorškem fantu je polno vzponov in padcev, sloge in nesporazumov, kar nanjo ne vpliva vedno najbolje. Doucetova nam skozi stripovski dnevnik svojega bivanja v New Yorku razgrne svoje življenje v tistem obdobju, in to včasih prav boleče iskreno. Prav nič se ne sramuje svojih hedonističnih ekscesov, spolnosti, popivanja, zadevanja in drugih elementov boemskega življenja. Tako tudi zvemo mnoge podrobnosti, ki jih v uradnih biografijah ni mogoče najti, v delu pa srečamo tudi nekatere akterje takratne newyorške stripovske scene. Konec koncev je to vendarle dnevnik, sočno branje za vse tiste, ki jih nadvse zanima podroben vpogled v intimo avtorice, in Julie pri tem prav nič ne skopari. Stripovski voajerji in opravljivke bodo cedili sline nad vsebino njenega razgaljanja, poznavalci pa bodo cenili njen prepoznaven slog in način, kako je ustripila relativno pomemben izsek svojega življenja. Povedano po Joycevsko, gre za zanimiv stripovski ‘umetnikov mladostni portret’.

Save


Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Ambasada Strip #11 / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović.
Zgodba in risba: Julie Doucet.
Prevod iz angleščine: Bojan Albahari.
Grafična oprema, oblikovanje črkovnih vrst, črkopis: Katja Kastelic.
Jezikovni pregled: Inge Pangos.
Prvič izdano leta 1999 v angleščini v samozaložbi pod naslovom My New York Diary.
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica.
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.
Distribucija:
Buča knjigotrštvo.  Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.