Muñoz & Sampayo: Bar Joe

Bar Joe_naslovnica

Kultna noir klasika izpod peresa legendarnega argentinskega stripovskega tandema Muñoz & Sampayo!


Prevod: Mateja Seliškar Kenda
Spremna beseda: Tanja Skale (Bar kot mikrokozmos sveta)
Zbirka Ambasada Strip #22, december 2018, A4+, 124 čb str.

12,00 Dodaj v košarico

V zakajeni atmosferi temačne beznice svoje začasno pribežališče sredi New Yorka, metropole ameriških sanj in bede, iščejo bolj ali manj izgubljeni stripovski liki.

Arhitekt Pepe ob večerih v baru pomiva posodo, saj ne dobi zelene karte, ki bi mu omogočila kakšno drugo delo, nekoč slavni boksar s propadlo kariero pa cele dneve samo popiva, medtem ko se v njem nabira vse več jeze, ki bo enkrat morala izbruhniti na plan. Za sosednjo mizo sedi poklicni morilec, ki se spoprijatelji s svojo žrtvijo in z njo debatira o filateliji, medtem ko Mike razmišlja o Rosi in svojem očetu, predvsem pa o hrani, v kateri nenehno išče uteho. Tu je še Ella, ki tujim življenjem sledi skozi objektiv fotoaparata, tako kot Muñoz in Sampayo v svojih stripih iz številnih drobcev tketa večplastne in osupljive pripovedne pokrajine, v katerih se vsebina, vzdušje in forma prepletajo z neverjetno močjo. Z zgodbami iz Bara Joe sta ustvarila mračno, a tudi poetično mojstrovino, ki nam odstira pogled v senčne kotičke človeškega obstoja, tisto drugo, temno plat družbe, ki nas s svojo brezkompromisno surovostjo pretrese, a kjer je človek, navkljub svoji ranljivosti in krhkosti, vendarle najvišja vrednota.


O AVTORJIH:

Odličen risar in mojster stripovskega izraza José Muñoz (1942, Buenos Aires) je s svojo nadvse prepričljivo avtorsko poetiko, katere primarni izrazni jezik sta svetloba in senca, navdihnil mnoga velika imena svetovnega stripa, odobravanje pa je požel tudi med kritiško srenjo, ki mu je podelila več pomembnih nagrad. Med drugim je leta 2002 prejel nagrado za posebne dosežke Max & Moritz v nemškem Erlangnu, leta 2007 nagrado za življenjsko delo v Angoulêmu ter leta 2017 nagrado Yellow Kid na največjem evropskem stripovskem festivalu v italijanskem mestu Lucca. Že od 70. let prejšnjega stoletja je za njegovo ustvarjanje ključen pisatelj, pesnik in stripovski scenarist Carlos Sampayo (1943, Carmen de Patagones), s katerim tvorita enega najbolj tankočutnih stripovskih tandemov. Skupaj sta ustvarila prepoznaven opus, za katerega sta prejela številne mednarodne nagrade in priznanja. Njuna detektivska serija Alack Sinner je bila kar dvakrat nagrajena v Angoulêmu: leta 1978 je prejela nagrado za najboljše tuje delo, leta 1983 pa za najboljši album, medtem ko je biografija Billie Holiday leta 1994 prejela Harveyjevo nagrado za najboljšo tuje delo, izdano v Ameriki. Bar Joe velja za kultno noir klasiko in enega vrhuncev njunega opusa.

 

O STRIPU V MEDIJIH:

Pia Nikolič: Grenka plat Velikega jabolka, recenzija, Radio Študent, 24. 5. 2019
Iztok Sitar: Zgodbe iz zakotja, recenzija, spletna revija Literatura, 4. 7. 2019


Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Ambasada Strip #22 / 2018 / format: A4 +, 124 čb str., barvna naslovnica, mehka vezava, 12 €.
Avtorja: José Muñoz (risba), Carlos Sampayo (scenarij).
Prevod: Mateja Seliškar Kenda.
Spremna beseda: Tanja Skale.
Grafično oblikovanje, digitalni in ročni črkopis: Katja Kastelic.
Jezikovni pregled: Ana Bogataj.
Uredile: Katerina Mirović, Ana Bogataj, Tanja Skale.
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica.
Bar Joe (orig. Le Bar à Joe) je prvič objavljen leta 1981 pri belgijski založbi Casterman.
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za informacije in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.