Natan Esku: Nagačenci

Natan Esku: Nagačenci
likovna razstava
Galerija Kresija, Ljubljana

RAZSTAVA BO NA OGLED: od srede, 9. decembra 2020, 18.00 // do 7. 1. 2021
Dokler so v veljavi ukrepi za zajezitev širjenja Covid-19 in prepoved obratovanja kulturnih ustanov, bo razstava na ogled skozi okna Galerije Kresija.

OBVESTILO: Razstava bo vse do 5. januarja 2021 na ogled v živo po ustaljenem delovnem času galerije (pon.–pet.: 10:00–18:00; sob.: 10:00–14:00; ned.: 10.00–13.00; prazniki zaprto).

 

Natan Esku, vsestranski ustvarjalec, čigar dela, pa najsi gre za grafike, slike, objekte ali za oblikovanje interierjev, nosijo izjemno prepoznaven ter izviren avtorski pečat, s svojim novim projektom predstavlja serijo mehkih skulptur, sešitih iz kosov zavrženih oblačil, ki jih je avtor naknadno poslikal oziroma porisal. Serijo živobarvnih, pisanih unikatnih objektov na stenah, svojevrstnih križancev med trofejami fantastičnih bitij in doprsji grotesknih likov, dopolnjuje več samostoječih objektov: antropomorfne skulpture zasedajo celoten prostor galerije, ki se tako spreminja v specifičen vizualni ambient. Pri projektu, ki se bo, kot pravi avtor, vsekakor še razvijal, ne gre spregledati njegovih angažiranih podtonov: objekti so izdelani tudi iz zavrženih oblačil, s čimer želi avtor pripomoči k ozaveščanju nevzdržne situacije na področju tekstilne industrije, v kateri kot delovno silo pogosto izkoriščajo otroke, medtem ko ceneni in ekološko sporni tekstilni izdelki kaj hitro končajo na odpadu.

Vsa razstavljena dela so tudi naprodaj, avtor pa del sredstev od prodaje (30%) namenja programom za otroke iz socialno šibkih okolij.

Ogled in nakup del sta v času razstave mogoča v Stripburgerjevi spletni trgovini. Nagačence, ki so naprodaj, si lahko ogledate tudi v SPLETNEM KATALOGU.

O AVTORJU:
NATAN ESKU je vizualni umetnik z obilico radovednosti in želje po preizkušanju novih materialov ter tehnik, predvsem pa z ogromno strastjo do dela. Kot vsestranski ustvarjalec deluje na izjemno širokem spektru likovnih področij, kot so slikarstvo, kiparstvo, grafično oblikovanje, fotografija, oblikovanje interierjev ter razvoj likov za lutkovno gledališče in animacijo. Med drugim sodeluje tudi z oglaševalskimi agencijami in oblikovalskimi studii. Predstavil se je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter leta 2009 prejel nagrado Mednarodnega bienala ilustracije Zlatno pero Beograda za inovativno delo, ki nerazdružljivo povezuje poezijo z ilustracijo. Študij je končal na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, specializacijo pa na Akademiji v Budimpešti.

Tehnična asistentka: Neva Vrba

 

GALERIJA (foto: DK)


Razstavo je podprla Mestna občina Ljubljana.
Razstavni program Foruma Ljubljana sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL-Oddelek za kulturo.