Natečaj Živel strip! Živela animacija! je prišel h kraju!

nn_-photoDK_ZivelStrip2020_04

Za letošnjo edicijo nagradnega natečaja za strip in animacijo za učence in dijake iz Slovenije in Furlanije-Julijske krajine smo v inspiracijo ponudili dela Maje Kastelic in Rosanne Murello, udeleženci natečaja pa so lahko ustvarjali tudi po prosti temi. In rezultati so kot vsako leto navdihujoči! K nam so prispele sveže pesmi otrok in mladine ter njihovih mentorjev, ki so se sočasno preobrazile v strip. Dobili smo prvo malo knjigo receptov v stripu in rimah. Prejeli smo vznemirljive, dinamične dolgometražne pripovedi in čisto prave umetniške stripe. Tudi korona je na nekaterih pustila svoje sledove. Razkrili so nam se pravi stripovski potenciali, za katere upamo, da bodo svojo umetniško dejavnost negovali in z veseljem jim bomo priskočili na pomoč.

Na natečaj je letos prispelo 415 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 382 učencev in 59 dijakov iz Slovenije in Trsta, sodelovalo pa je 39 osnovnih in 2 srednji šoli ter 26 posameznikov. Preko 150 osnovnošolcev in 1 srednješolec je ustvarilo 43 kratkih animiranih filmov.

Vsi udeleženci prejmejo čisto svež mini strip Esenca umetnika 19-letnice Dore Benčevič, ki ga je avtorica ustvarila prav za to priložnost.

SEZNAM NAGRAJENCEV >>

Ker se zaradi virusne situacije naše običajno srečališče, Trubarjeva hiša literature, še nekaj časa ne bo odprlo, predvidenega programa ne bo, bomo pa razstavo postavili v naši priročni galeriji Kriva stena na stopnišču, ki vodi do uredništva revije Stripburger na Metelkovi 6 (zvonec Forum). Razstava bo na ogled od tega petka, 29. maja 2020, od 16. ure dalje. Razstavo si bo moč ogledati do 16. junija 2020: ob torkih (10.00-14.00), četrtkih (16.00-20.00) in sobotah (11.00-15.00) vas bo pričakala ena od članic uredništva revije Stripburger. Po dogovoru so možni so tudi ogledi v drugih terminih (najavite se Katji Štesl na: katja.stesl@gmail.com, 051 249 467).

Nagrajeni animaciji Kazimirja Plesničarja in Aleksandra Cavazze bosta na ogled na Mednarodnem dnevu animiranega filma (27. 10. 2020) v Slovenski kinoteki.


Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, v sodelovanju z revijami: Ciciban, Cicido in PIL, Trubarjeva hiša literature, RogLab / Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL-Oddelek za kulturo. / Donator: Klub Marindolus Kranj, www.taborjenje.info