Nemi lik s karakterjem

NEMI LIK S KARAKTERJEM: DELAVNICA STRIPA ZA PEDAGOGE
Galerija OBRAT, Trg revolucije 9, Maribor
sreda, 13. 3. 2024, 16.00–19.00

 

Ob razstavi Davida Krančana Deveta briga  v sodelovanju z Zavodom za šolstvo RS in Pekarno Magdalenske mreže pripravljamo delavnico stripa za likovne pedagoge in učitelje. Na delavnici bo mentor David Krančan udeležence podrobneje seznanil z možnostmi stripa kot didaktičnega orodja, ki lahko igra pomembno vlogo pri pedagoškem procesu. Poudarek pa bo na oblikovanju stripovskih likov in ustvarjanju stripa brez besed.

Ob stripu pogosto govorimo o vzajemnem učinkovanju besed in podob – seveda pa obstajajo tudi stripi, ki ne uporabljajo besed. Razpon teh t. i. nemih stripov je karseda širok: od kratkih, humorističnih stripov do presunljivih in kompleksnih stripovskih romanov. Po uvodnem predavanju o posebnostih pripovedovanja v slikah in o stripovskih elementih sledi snovanje lastnih stripovskih pripovedi, ki jih bodo udeleženci izdelali v parih ali posamično.

Udeleženci se bodo tako podrobneje spoznali s posebnostmi in drugimi značilnostmi nemega stripa ter vlogo bralca pri ustvarjanju zgodbe, ki jo je treba skrbno razviti, da dosežemo njeno optimalno razumljivost in hkrati dinamičnost. Sodelujoči se bodo seznanili tudi z omejitvami nemih stripov, s problematiko časovnosti in oblikovanja prepričljivih likov.
Spopadli se bmo tudi z vprašanjem vizualnega jezika in njegovih specifik v odnosu do pisne komunikacije.

Dodatne informacije in prijave: info@pekarnamm.org

foto: Janez Klenovšek
Soprodukcija: Stripburger/FORUM Ljubljana, Pekarna Magdalenske mreže