Olivier Schrauwen: Fant moj

Nadrealistična igrivost, vsakovrstne eksotične bizarnosti in jedka ironija – razvpiti prvenec priznanega belgijskega striparja!


Prevod: Bojan Albahari
Spremna beseda: Bojan Albahari (Parada pobalinskosti)
Zbirka Ambasada Strip #23, sept. 2019, A4-, 84 barvnih str., trda vezava

12,00 Dodaj v košarico

 

Nadrealistična igrivost, vsakovrstne eksotične bizarnosti in jedka ironija – to je Fant moj, absurdna domišljijska zgodba, ki skoraj brez besed podaja subtilno kritiko današnjega življenja in družbe nasploh. Rdečelasi lutkasti sinko in aristokratsko uglajen, a ekscentričen oče sta glavna junaka tragikomičnih kratkih zgodb, ki v marsičem spominjajo na stripovske gage v starih časopisih, včasih pa kar na epizode kakšnega televizijskega sitcoma.

Olivier Schrauwen, priznani belgijski ustvarjalec, katerega dela navdušujejo bralce po vsem svetu, je vizualni navdih za strip Fant moj črpal iz del ameriških pionirjev stripa, kot sta Winsor McCay in Lyonel Feininger, zato strip spominja na klasične ameriške časopisne stripe iz začetka 20. stoletja, a naj vas elegantna in občudovanja vredna risba ne preslepi, saj se pod njenim površjem skrivajo tudi veliko bolj ostri podtoni, zaradi katerih strip ponuja še veliko več, kot se zdi na prvi pogled.

Vizualna poslastica za radovedne in pozorne bralce!

O AVTORJU:
Olivier Schrauwen (Bruges, 1977) je s svojimi presenetljivimi vizualnimi eksperimenti in ustvarjalno svežino v zadnjih letih vzbudil veliko zanimanje in dosegel izjemno popularnost na mednarodni neodvisni stripovski sceni. Študiral je animacijo na akademiji za likovno umetnost v Gentu in strip na Inštitutu Sint Lukas v Bruslju, njegova dela pa so objavili tako belgijski Spirou kot različne alternativne stripovske revije in antologije. Izdal je več stripovskih albumov, ki so izšli pri renomiranih stripovskih založbah in so prevedeni v različne jezike.

Vsako njegovo stripovsko delo je malodane unikatna vaja v stilu in mojstrski prikaz raziskovanja prožnosti stripovske forme, pa naj si bo to na primer fiktivna biografija njegovega deda Arsène Schrauwen (2015), album psevdoavtobiografskih znanstvenofantastičnih kratkih zgodb Parallel Lives (2018) ali portret strahopetnega lažnivca, pijanca in tatiča Portrait d’un buveur (2019), ki ga je ustvaril skupaj z Ruppertom in Mulotom.  Njegov prvenec Fant moj (My Boy, 2006) je bil leta 2007 nominiran za najboljši album na stripovskem festivalu v Angoulêmu, istega leta pa je dobil tudi nagrado za najboljši debitantski album na priznanem flamskem stripovskem festivalu Turnhout.


POZOR, OLIVIER SCHRAUWEN V LJUBLJANI!
Belgijski stripar in animator Olivier Schrauwen nas bo oktobra obiskal v Ljubljani! V okviru festivala stripa Tinta se bo predstavil z mini pregledno razstavo svojega dela v Galeriji Alkatraz, ob odprju razstave pa se bodo tudi avtorjev avdiovizualni performans. Nezamudljivo!
V sodelovanju s Slovensko kinoteko pripravljamo še poklon ameriškemu pionirju stripa in animacije Winsorju McCayu, pri čigar delu se je vizualno navdihoval tudi Schrauwen, o svojem delu pa bo spregovoril tudi na pogovoru v sklopu stripovskega sejma v Kinu Šiška. Komaj čakamo!

PROGRAM:
POKLON WINSORJU MCCAYU
projekcija kratkih animiranih filmov
Slovenska kinoteka, Ljubljana
torek, 8. 10. 2019, ob 21. uri
Program bo uvedel Olivier Schrauwen; glasbena spremljava: Andrej Goričar (klavir).
Vstopnina: 4 € (2 € za člane Kinopolisa)

HEJ! SEM O. SCHRAUWEN
stripovska razstava + AV performans
Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Ljubljana
Odprtje: petek, 11. oktober 2019, ob 20. uri (do 7. 11.)
Vstop prost.

POGOVOR Z OLIVIERJEM SCHRAUWNOM
Kino Šiška, Ljubljana
sobota, 12, oktober 2019, ob 16.30
Pogovor z avtorjem bo moderiral Bojan Albahari in bo potekal v v angleščini.
Vstop prost.


O STRIPU V MEDIJIH:
Pia Nikolič, Otrok za s sabo: recenzija stripa Fant moj Olivierja Schrauwna, Radio Študent, 20. 2. 2020
Aljaž Krivec, Fant moj, Bukla 152, 2020
Gregor Bauman, Stripar Olivier Schrauwen v Ljubljani, prispevek v oddaji Kultura, TV Slovenija 1, 8. 10. 2019
Nejc Bahor, Olivier Schrauwen, intervju, Radio Študent, 11. 10. 2019.


Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Ambasada Strip #23 / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović
Avtor: Olivier Schrauwen
Prevod in spremna beseda: Bojan Albahari
Grafično oblikovanje in ročni črkopis: Katja Kastelic
Jezikovni pregled: Ana Bogataj
Uredile: Katerina Mirović, Ana Bogataj, Tanja Skale
Format: 21,5 x 25,5 cm, 84 barvnih str., barvna naslovnica, trda vezava
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica
Fant moj (Mon fiston) je bil objavljen leta 2006 pri francoski založbi Actes Sud/L’An 2; dopolnjena izdaja je izšla leta 2014 pri belgijski založbi Bries VZW.
Izdajo sta sofinancirala Javna agencija za knjigo RS in Flanders Literature.
Distribucija: Buča knjigotrštvo.
Vabimo vas tudi k nakupu v naši spletni striparni.
Za naročila in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.
Vizualni material za novinarje je na voljo tukaj.